DAR PRIRODE: Grožđe jača krvotok i reguliše holesterol

U sezoni grožđa treba iskoristiti njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje srca, holesterol i gubitak kilograma.

Osim što osvežava, grožđe može da utoli glad, a u tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje niza oboljenja.

Preporučuje se za čišćenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tela, lečenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Sveži sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C kao i brojnim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 odsto šećera, te je dobra zamena za industrijske slatkiše.

Ovo voće je vrlo važan izvor bioflavonoida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe snažno deluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Kupujte samo zrele grozdove, jer jednom ubrani, više ne sazrevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno pre jela, a kako biste sačuvali svežinu, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru.

Belo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrednost kao crno, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kora crnog grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i ukus i veoma su korisni za zdravlje.

Spas za krvne sudove i mozak

Polifenoli su antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale koji mogu da izazovu tumore. Takođe, čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, najviše kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Ono obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u kori crnog grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnost srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može ubrzati uništavanje već postojećih ćelija raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje mogu zameniti i šećer u kolačima. Iako se za njih smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno - da one zapravo štite zube i desni.

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još