Festival grčke kuhinje u "Hajatu"

Kao i većina nacionalnih kuhinja, i grčka je trpela određen uticaj gastronomije susednih zemalja. Ono što grčku tradicionalnu kuhinju izdvaja od ostalih jeste to što sastojci moraju biti sveži, upotreba začina umerena, obavezno čuveno grčko maslinovo ulje, povrće i biljke.

Zbog geografskog položaja i načina pripreme jela, ubraja se u mediteransku kuhinju. Ako smo vam bar malo zaintrigirali crevca, onda svratite do restorana "Metropolitan gril", gde se do 14. marta održavaju Dani grčke kuhinje.

Prigušeno svetlo sveća, stolovi prepuni đakonija, veseo žagor grčkog, ali i ostalih jezika su prve impresije pri ulasku u restoran koji podseća na grčku tavernu. Ukus grčke kuhinje ne može se ponoviti ili izvesti na nekom drugom mestu. To je, jednostavno, nešto što se može naći i u čemu se može uživati samo u Grčkoj. Zato su, specijalno za ovu priliku, stigli gostujući kuvari hotela "Hajat" iz Soluna. Grčka je kroz istoriju u mnogim stvarima bila prva, pa je tako u njoj napisan i prvi kuvar. Činjenica da potiče iz 330. godine pre nove ere samo dodatno govori o značaju koji se na ovim prostorima pridaje hrani.

Grci imaju tri važna obroka u toku dana: doručak, ručak i večeru, a najobilniji, ručak, ako je kompletan, sastoji se od predjela, supe, glavnog jela i dezerta. Predjelo ili, kako ga oni zovu, meze, najčešće je neka od brojnih pita - spanakopita, tiropita, bureki i najpoznatiji umak s belim lukom - caciki, koji se jede s lepinjom.

Postoji nekoliko vrsta karakterističnih sireva: feta - polutvrdi beli sir koji se pravi i od kravljeg mleka, za razliku od kaserija, tvrdog žutog i mizitre, mekog i belog, koji se prave samo od kozjeg ili ovčjeg mleka. Od salata tu su kupus, šargarepa i celer; salata od hobotnice i lignji; salata od celera s jogurtom, peršunom i susamom. Salata od karfiola s limunom i maslinovim uljem i salata s pikantnim umakom od sira. Naravno, tu su i neizbežne masline, kojih je bilo u kombinaciji sa sirom, bademom, krastavčićima, paradajzom… pa do sušenih.

Neretko, za predjelo možete da dobijete samo uzo. To je bistri liker sa dodatkom esencijalnog ulja anisa, koji u dodiru s vodom ili ledom dobija belu boju. Posle uza, odnosno predjela, stiže goveđa supa. Ono što mi nismo imali prilike da probamo, a vi ćete moći ukoliko se otisnete u ovu zemlju, jesu avgolemono - pileća supa sa žumancetom i limunom, trahana - supa s jogurtom ili tripe - supa od iznutrica.

Maslinovo ulje je, svakako, sastojak od velikog značaja za identitet ove kuhinje i specifičan ukus njenih jela. Neću mnogo pogrešiti ako kažem da ga ima svuda, pa i na plažama, jer daje odličnu boju pri sunčanju. Prisutno je u gotovo svim grčkim jelima, većinom u velikim količinama. Izvanrednog je kvaliteta i veoma dobro za zdravlje.

Zbog klimatskih prilika u Grčkoj, uzgajanje povrća i voća je ograničeno. U kuhinji je naglasak stavljen samo na ono povrće i voće koje u takvim uslovima prirodno uspeva, ali zato je puno ukusa i arome. Bilje, koje većina Grka prikuplja po obližnjim travnjacima i planinama, čuveno je po svom ukusu, mirisu i lekovitim svojstvima. U mnoga jela stavlja se origano, majčina dušica i ruzmarin.

Kada je glavno jelo u pitanju, mora se spomenuti giros, meso pečeno na vertikalnom rotirajućem roštilju, i suvlaki. Ne dajte da vas ovo drugo zvučnim imenom zbuni, jer ti komadići mesa i povrća nanizani na tanku žicu i pečeni na roštilju nisu ništa drugo nego ražnjići. Brojni su i specijaliteti od ribe i drugih plodova mora.

Vodeće mesto u hijerarhiji povrća, kao i u brojnim svetskim kuhinjama, i ovde pripada paradajzu i krompiru. Odmah iza njih su i pasulj, grašak, luk i patlidžan. Na meniju je bila i mlevena grilovana jagnjetina, ćufte u sosu od paradajza, rolnice plavog patlidžana sa musom od feta sira, svinjetina s mešanim povrćem...

I na kraju, desert. Brojni su kolači od lisnatog testa - baklava, pita od jabuka - milopita, s orasima - karidopita, alva, kadaif s orasima, jogurt s medom i orasima, valjušci s medom i sveže voće - dinja i grožđe. Uz sve to najbolje ide vino "kftikos", koje je najtraženije piće u Grčkoj. Pije se ipak sve, od belog, preko roze, do crnog.

Tekst: Jelena Antonijević

Pogledajte još