BOLEST KRETANJA: Šta je kinetoza i zašto je mnogima muka tokom vožnje?

Stručnjaci kinetozu definišu kao "bolest kretanja", a najčešće se manifestuje mučninom, vrtoglavicom, glavoboljom, slabošću, često i povraćanjem. Od mučnine pri vožnji, najčešće pate deca, ali i odrasle osobe mogu da imaju takve probleme.

- Kinetoza se u medicini definiše i kao "sindrom loše adaptacije na pokret", a naziva ima više - morska bolest, automobilska ili avionska mučnina - objašnjava doktorka Bojana Mandić.

- Reč je o konfliktnim porukama koje stižu do našeg mozga, odnosno do centra za ravnotežu, koje se nalaze u našem uhu, i onoga što uočavamo vidom. To se može objasniti jednostavnim primerom kao kada se vozimo u automobilu ili autobusu i sedimo, i naš centar za ravnotežu uočava da mirujemo, ali, ako pogledamo kroz prozor naše čulo vida dobija informaciju da se krećemo. Tako dolazi do protivrečnih uvida naših čula, što može da izazove mučninu i ostale pomenute tegobe - navodi doktorka.

- Ali, zna se da neće svako iskusiti neprijatne simptome kinetoze, već isključivo osetljivije osobe - dodaje doktorka Mandić.

- Najčešće ovaj problem imaju deca između četiri i deset godina, mada sigurno je da i odrasle osobe, barem u nekom periodu svog života, često dožive ovakve neprijatnosti pri putovanju.

Simptomi kinetoze su ponekad blagi – od mučnine ili neprijatnosti, do glavobolje, zujanja u ušima, oblivanja hladnim znojem i malaksalosti, a može doći i do ozbiljnijih tegoba, kao što su povraćanje, pad krvnog pritiska, pa čak i kolaps, to jest može doći do toga da osoba izgubi svest, što je ipak ređa pojava.

O tome kako da ublažimo probleme koje izaziva kinetoza, dr Bojana Mandić kaže:

- Naravno, postoje lekovi, koji se najčešće uzimaju pola sata pre polaska na put. Oni jesu efikasni, ali su ograničenog dejstva, koje traje oko četiri sata. Ovi lekovi imaju negativne efekte, izazivaju pospanost i zabranjeni su svima koji upravljaju vozilom. Postoje i neka prirodna rešenja koja mogu da pomognu - napominje doktorka.

Oni koji pate od mučnina pri putovanju ne treba da sede pored prozora, a takođe je dobro da se pripreme za putovanje. Prvenstveno je važno da se uzima dovoljno tečnosti, jer svaki osećaj dehidratacije podstiče mučninu. Takođe, ne treba kretati na put praznog želuca, već pojesti neki lagani proteinski obrok i praviti češće pauze tokom putovanja.

- Đumbir i nana su lekovite biljke koji mogu da ublaže ove tegobe na putovanju. Bilo šta što sadrži pepermint ublažava probleme sa mučninom - napominje dr Mandić.

Preporuka je i da se ne gleda u mobilni telefon ili tablet, a doktorka Mandić savetuje sve koje muči kinetoza da gledaju u daljinu tokom putovanja, da ne prave nagle pokrete glavom, već da se udobno zavale u sedište i opuste.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još