Radna mesta za 8.000 najugroženijih

- Sredstva odobrena za realizaciju javnih radova u Srbiji, u iznosu od 650 miliona dinara, predviđena su namenski iz budžeta i najavljeni pad vlade neće uticati na dinamiku isplate. Ne očekuju se ni problemi oko redovnog finansiranja programa za podsticanje zapošljavanja - istakla je juče Sanja Gavranović, savetnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja na skupu u beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje. U javnim radovima biće angažovano oko 8.000 nezaposlenih u celoj Srbiji, što zavisi od projekata odobrenih na osnovu konkursa objavljenog 14. februara u "Službenom glasniku RS" br. 18, koji traje do 23. marta. 

Novina je ove, u odnosu na prethodne dve godine, što se prioritet daje projektima namenjeniM angažovanju najugroženijih kategorija nezaposlenih − korisnika novčane naknade, starijih od 50 godina, žena, socijalno ugroženih, Roma, izbeglih i raseljenih lica. Cilj je, takođe, da se što više projekata kandiduje i odobri u manje razvijenim opštinama − istakla je Gavranovićeva. Ona je podsetila da je prošle godine za ove namene odobreno tri puta manje sredstava, oko 220 miliona dinara. U prvom konkursnom krugu ostvareno je 139 progarma i angažovano 2.227 lica, dok je u drugom (u oktobru) prošao 161 projekat i zaposleno 2.795 osoba. 

Javni radovi pokazali su se kao efikasan metod za smanjivanje nezaposlenosti u Beogradu, gde je kroz 10 projekata angažovano 127 osoba prošle godine, istakla je Ivana Mitrović, rukovodilac Centra za viškove zaposlenih Službe za zapošljavanje Beograd. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Skupštine grada, gradskih opština, javnih i komunalnih preduzeća, zainteresovani poslodavci i menadžeri projekata kojima je skrenuta pažnja da predloge predaju pisarnici Ministarstva ekonomije, u Ulici kralja Aleksandra u Beogradu, te da bi prethodno trebalo da pribave saglasnost lokalne samouprave i NSZ. Pravo učestvovanja na konkursu imaju organi teritorijalne autonomije, privredna društva, preduzetnici, zadruge, društvene organizacije, udruženja građana. Na skupu su istaknuti i brojni primeri dobre prakse, među kojima su ozelenjavanje prigradskih naselja opštine Zemun, razvoj turizma u Zemunu, otvaranje centra za stara lica u Obrenovcu i na Vračaru, te matične evidencije na opštini Novi Beograd. 

Sekretar za privredu Beograda Stana Višekruna najavila je sufinansiranje javnih radova kao i lane, kada je izdvojeno 50 miliona dinara, a krajem marta biće objavljeni pozivi za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u ukupnom iznosu od 300 miliona dinara i godišnju kamatu od 2,3 odsto. Dodatna sredstva od 160 miliona dinara grad je izdvojio za podršku poljoprivredi.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.