KORONA I BOLOVANJE: Pozitivni na testu, negativni na računu

Novi talas korone za poslodavce znači veći broj zaposlenih na bolovanju. Preporuka vlade da firme radnicima koji su na bolovanju zbog kovida 19 isplaćuju naknadu u visini celokupne zarade i dalje je na snazi, ali se Zakon o radu u tom smislu nije menjao. Pa tako, da li će radniku biti isplaćen zakonski minimum od 65 odsto ili više zavisi samo od volje poslodavca.

Advokat Dušan Garašanin, specijalista za radno pravo, kaže da ova preporuka u privatnom sektoru nije naročito zaživela, pa je najčešći scenario da zaposlenom bude isplaćen samo zakonski minimum ako koristi bolovanje.

On podseća da je vlada još aprila 2020. preporučila poslodavcima da izmene Ugovor o radu u delu u kojem se uređuje naknada zarade. I to tako da za bolovanja do 30 dana iznos od 100 odsto zarade obezbede iz sopstvenih sredstava, a kada je reč o dužem bolovanju, Fond za zdravstveno osiguranje isplati 65 odsto, a poslodavci dodatnih 35 procenata.

Međutim, kako preporuka nije prerasla u obavezu, nisu retki slučajevi da oni radnici koji nemaju sreće sa poslodavcem, umesto na bolovanje odlaze na posao uprkos dijagnozi. Naročito ako bolest protiče bez simptoma. Ali šta o tome kaže zakon?

- Zaposleni koji je zaražen virusom korona ima ne samo pravo već i obavezu da otvori bolovanje u trajanju koje će odrediti lekar, a u zavisnosti od kliničke slike, simptoma, brzine oporavka... I za obolele od kovida 19 koji nemaju simptome predviđena je obavezna kućna izolacija u trajanju od sedam dana. Dakle, najmanje nedelju dana zaposleni kome je utvrđeno prisustvo virusa mora da bude van svog radnog mesta, a ako lekar proceni da je neophodno dodatno lečenje, i duže. Ne samo sa aspekta zdravstvenih i radnopravnih propisa već i sa aspekta krivične odgovornosti neophodno je da zaposleni kome je dijagnostifikovan kovid 19 provede u izolaciji najmanje sedam dana – objašnjava Garašanin.

A to znači da Krivični zakon predviđa ne samo novčanu već i kaznu zatvora do tri godine onima koji krše zdravstvene propise za vreme epidemije ili se ogluše o naredbe lekara.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da savesni poslodavci ipak nisu retki, ali da su se i oni susretali sa problemima kada su hteli da postupe po preporuci vlade. Najviše glavobolje zadalo im je novo pravilo prema kojem poslodavac nema pravo da zna od čega boluje zaposleni.

- Prema novim pravilima o zdravstvenom osiguranju, lekar više ne upisuje šifru bolesti, pa je to dodatno zakomplikovalo situaciju. Poslodavac nema dokaz na koji može da se pozove. Ono što je takođe važno jeste da poslodavac nema pravo da selektivno određuje ko će dobiti nadoknadu u visini cele zarade, a ko zakonski minimum. Dakle, ako postupi po preporuci ona mora da važi za sve radnike. Takođe, zaposleni u javnom sektoru za vreme lečenja od kovida 19 dobijaju naknadu u visini 100 odsto zarade jer je za njih ovaj vladin propis obavezujući. U momentu kada je donet, u mnogim javnim preduzećima su isticali kolektivni ugovori pa su izmene u ovom smislu unete odmah u nove ugovore – objašnjava Svetlana Budimčević, predstavnica Unije poslodavaca Srbije, i poziva sve poslodavce i njihove zaposlene da preduzmu neophodne mere zaštite kako bi se zaštitili od nadolazećeg sedmog talasa korone.

Iako je u javnosti vladina preporuka izazvala daleko veće pozitivne reakcije nego među poslodavcima, jedan deo građana postavio je pitanje – a šta je sa naknadama onih koji su na bolovanju zbog kancera ili drugih teških bolesti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još