MAGIJA POLJUPCA: Kako ljubljenje deluje na stres i mentalno stanje?

Komunikacija sa nekim koga volimo podrazumeva, naravno, i ljubljenje. Dugo se već smatra da je takvo fizičko izražavanje naklonosti i nežnosti jedna od naše tri osnovne potrebe. Saznajte kako poljupci deluju na našu psihu i mentalno stanje.

Tokom istraživanja koje je vodio Kori Flojd sa Univerziteta Arizona, psiholozi su se fokusirali na poljupce sa romantičnom, odnosno seksualnom konotacijom, a rezultati su takvi da ćete poželećeti da se ljubite još više...

Naučnici su istraživali kako ljubljenje deluje na stres i opšte mentalno stanje, a u studiji su učestvovali parovi koji su u braku ili još izlaze, ali žive zajedno.

Tokom šest nedelja pola parova koji su učestvovali u istraživanju dobilo je "uputstva" prema kojima je trebalo da se ljube češće nego što to inače rade.

- U početku možete jednostavno ciljano da sednete tokom dana i da se ljubite. Nakon nekog vremena verovatno ćete primetiti da je to postao 'rutinski' deo vaše interakcije. Očekujemo da će se to dogoditi u trenutku kada se budete ljubili češće i duže nego što to trenutno radite - zaključuje Flojd.

Ostali parovi trebalo je da nastave da se ponašaju uobičajeno.

Zadovoljstvo, stres, holesterol...

Iako je proučavano i mnogo drugih faktora, ključna promena koja je uočena među učesnicima istraživanja ticala se njihovog zadovoljstva u vezi, stresa i nivoa holesterola.

Konkretno, tokom šest nedelja kod partnera koji su se češće ljubili zabeležen je niži nivo stresa i viši stepen zadovoljstva u vezi.

A ono što je takođe jako važno, opao im je nivo holesterola u krvi. Niži holesterol značajan je zato što je povišeni holesterol faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izgleda da bi na listu onih opštih uputstava koja izdaju kardiolozi uz "budite fizički aktivni, hranite se zdravo" trebalo dopisati i "ljubite se što više".

Sledeći put kad budete nervozni i pod stresom, nemojte da se svađate sa osobom koju volite. Ljubite se.

Izvor: Gentleman.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još