TROPSKE NOĆI, TEŠKI DANI: Visoke temperature i loš san - kako da se izborite sa umorom?

Otvaranje prozora u ponoć, borba s komarcima i odbacivanje pokrivača, uključivanje i isključivanje klima-uređaja. Teško se spava, kada su i noći tropske. I budimo se umorni. Kako da se ipak odmorimo, savetuje prof. dr Dragan Hrnčić, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Nespavanje jako remeti naše dnevno funkcionisanje. Svi smo primetili da smo, tokom ovog vrelog talasa koji je zahvatio našu zemlju, mnogo umorniji nego obično, da smo pospani tokom dana, teže obavljamo svakodnevne aktivnosti - kaže Hrnčić.

S jedne strane, kako kaže, to je posledica nespavanja prethodne noći, a sa druge strane i zbog povećane potrošnje energije zbog održavanja termoregulacionih mehanizama u našem telu.

- Ukoliko je telu potrebno da utroši dodatnu energiju da bi održalo temperaturu u uslovima izuzetnih vrućina, onda je organizmu zbog toga potreban dodatni odmor koji je gubi ako ne spavamo kako treba - navodi Hrnčić.

San ne može da se nadoknadi i zbog toga moramo da učinimo sve da se tokom noći dovoljno odmorimo.

- Pre svega, rashladiti prostoriju u kojoj spavamo. Zamračiti je tokom noći i rashladiti prostoriju klima-uređajem pre odlaska na spavanje. Svakako treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost i jake obroke pre spavanja jer to podiže telesnu temperaturu - ističe profesor fiziologije.

Takođe, veoma je važno i navići telo na određeni ritam i uvek odlaziti na spavanje u slično vreme, obezbediti posteljinu od prirodnih materijala...

- Mi kao ljudi spavamo u fazama. Postoje različiti dubine sna. Da bismo se kvalitetno odmorili moramo da uđemo u taj treći i četvrti stadijum sporotalasnog spavanja koji omogućavaju oporavak fiziološkog funkcionisanja organizma. Česta buđenja to onemogućavaju - objašnjava Hrnčić.

Ipak, ako postoje drugi dugotrajni simptomi nesanice treba se obratiti lekaru.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još