Nagrada "Pavle Vasić" Milani Veinović

U Svečanoj sali rektorata Univerziteta umetnosti u sredu, 12. marta, upriličena je svečana dodela Nagrade "Pavle Vasić", koja se dodeljuje za najbolji objavljeni kritički i teorijski tekst iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna za 2007. godinu. Žiri  je kao najuspešniji izdvojio rad Milane Veinović "Pančevo na starim razglednicama 1898-1941".

Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Bulatović je, uručujući nagradu, rekao da je rad koleginice Veinović više od istorijskog čitanja i da je pokazao sve prednosti čitanja razglednice, ne samo kao dokumenta već i kao medija koji krajem 19. veka ulazi u masovnu komunikaciju, približavajući velikom broju običnih korisnika iskustva lepih i dekorativnih umetnosti. 

- U metodološkom smislu, rad potvrđuje važnost obuhvatnog tretiranja izvora u kome se i sam način oblikovanje poruke pojavljuje kao neposredni svedok stanja ukusa, razvoja kulture ili vizuelnog senzibiliteta. Ova knjiga, stoga, s najvećim opravdanjem nosi pododrednicu "Kulturno-istorijski slikovni letopis", ocenio je Bulatović.

On je, takođe, konstatovao da je u ovoj knjizi taj letopis sklopljen tako da odgovara na svaku znatiželju: 

- Najpre se udovoljava znatiželji hroničara, potom čuvara graditeljskog nasleđa, a onda istraživačima privrednog razvoja grada, njegove idustrijalizacije, uređenja okoline, potom hroničarima društvenih promena i obrazovnom i kulturnom razvoju. 

Rad, pored sintetičke studije, sadrži iscrpan katalog reprezentativnih primeraka razglednica iz velikog broja javnih i privatnih zbirki i kolekcija razglednica. Gotovo da nijedna važna kolekcija nije izostavljena, jednako kao što su od istorijskog zaborava sačuvana imena fotografa i štampara razglednica Pančeva.

Milana Veinović zahvalila se na velikoj privilegiji što je ušla u red dobitnika ove renomirane i značajne nagrade, jer je to najveća satisfakcija za dugogodišnji rad. Takođe je imala tu čast da u jednom periodu sarađuje i sa dr Pavlom Vasićem, te je samim tim i ova nagrada dobila na svom punom značaju i predstavlja veliki podsticaj za dalji rad. 

Rad je izvanredno uobličen u knjigu-album, što je sasvim primereno temi, načinu obrade i kvalitetu sadržaja. Skupština opštine Pančevo, pored Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Autonomne pokrajine Vojvodine i nekoliko pančevačkih firmi, jedan je od sufinansijera ovog kapitalnog izdanja.

Milana Veinović, istoričar umetnosti, rođena je 1947. godine u Županji. Diplomirala na Katedri za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1972. Radila je u Narodnom muzeju i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Realizovala je preko 40 autorskih izložbi, radila na topografiji spomenika kulture Pančeva i Sombora, konzervatorsko-restauratorskim projektima gradskog jezgra Pančeva i obnovi manastira Vojlovica. 

Dragan Kljajić

Pogledajte još