Srbija startovala pobedom protiv Kine

Trijumf protiv Kine, koji predstavlja značajan korak ka plasmanu u drugu fazu šampionata, ostvaren je posle velike borbe i uzbudljive završnice.

Selekcija Srbije ušla je u poslednji minut sa prednošću 76:66, uporni Kinezi su uspeli da se samo devet sekundi pre kraja meča približe na 76:73, ali je Aleksandar Cvetković bio siguran sa linije slobodnih bacanja i doneo prve bodove Srbiji na Svetskom prvenstvu.

U reprezentaciji Srbije četiri igrača imala su dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Cvetković sa 20 poena, uz tri skoka i šest asistencija.

Bogić Vujošević postigao je 16 poena uz po tri skoka i asistencije, dok su kapiten Đorđe Drenovac i Luka Mitrović imali po 14 poena, a veliki doprinos trijumfu dao je i Nikola Silađi sa sedam poena i deset skokova.

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Mijatović, istako je vradnost osvojenih bodova na startu šampionata.

"Prva utakmica na svakom šampionatu je veoma teška, možda i najteža. Meč je bio veoma tvrd, nije bilo lepote, ali su bodovi najvažniji. Sada je sve lakše i sa mnogo više samopouzdanja očekujemo sutrašnji duel sa selekcijom SAD", rekao je Mijatović.

On je pohvalio učinak svih igrača, ali je ukazao na greške u finišu meča.

"Nepotrebno smo napravili dramu u finišu, imali smo sigurno vođstvo i samo je trebalo mirno privesti utakmicu kraju. Zato su u poslednjem minutu bila na parketu dva plejmejkera, Vujošević i Cvetković", rekao je Mijatović.

On je istakao da su Kinezi zaigrali presing po celom terenu, a reprezentativci Srbije neshvatljivo gubili lopte, brzopleto i nepotrebno grešili.

"Momci, ipak, zaslužuju sve pohvale za zalaganje i borbenost koji su prikazali", zaključio je Mijatović.

Selekcija Srbije u drugom kolu sutra od 15 časova igra protiv reprezentacije SAD.

(FoNet)

Pogledajte još