ČUVAR ZDRAVLJA: Mnogobrojna lekovita svojstva kruške

Teško je upoznati osobu koja ne voli kruške - zahvaljujući obilju sorti koje se međusobno razlikuju u nijansama ukusa, sočnosti, svako može naći voće po svom ukusu. Drugi razlog za češću kupovinu krušaka, pored gastronomske, su njihove izuzetne zdravstvene dobrobiti.

Kada je dobro jesti kruške?

Uvek! Prema periodu sazrevanja postoje letnje, jesenje i zimske kruške, pa je "sezona" ovih plodova veoma duga. I bez obzira na doba godine, kruške su bogate antioksidantima, vitaminom C, kalijumom i dijetetskim vlaknima.

Savremena istraživanja dokazala su da kada jedete kruške...

Struk vam je sve tanji

Kruške vam zaista pomažu u mršavljenju - što je dokazala grupa naučnika sa državnog univerziteta Florida. U ispitivanju, koje je trajalo 12 nedelja, učestvovalo je 40 muškaraca i žena starih između 45 i 65 godina. Oni koji su redovno jeli dve srednje kruške uspeli su da smršaju primetnije i značajnije od grupe koja je popila čašu pića uporedivog sadržaja kalorija. Naučnici naglašavaju da je dijetetski efekat kruške rezultat njenog uticaja na metabolizam, a ne smanjenja unosa kalorija.

Vaša probava se poboljšava

To je zbog činjenice da su kruške - posebno njihove tvrde sorte - veoma bogate dijetalnim vlaknima i polifenolima, koji nežno stimulišu creva. Drugim rečima, oni koji svakodnevno jedu kruške, o probavnim problemima znaju samo iz druge ruke.

Smanjuje se rizik od dijabetesa

Dokazano velikim istraživanjima sprovedenim u Sjedinjenim Američkim Državama tokom perioda od kasnih osamdesetih do ranih 2000-ih godina, ispostavilo se da redovnim konzumiranjem krušaka značajno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod ljudi svih starosnih grupa.

Da li treba oljuštiti kruške?

Pitanje da li su oljuštene kruške zdrave, često brine mlade roditelje: dešava se da je hranjenje dece voćnom kašom generalno jedini način da deca jedu voće. Nutricionisti imaju nedvosmislen odgovor: kruške i jabuke treba jesti sa korom. Naučnici su otkrili da u ovom slučaju...

Vaše telo se bolje bori protiv oksidativnog stresa

Većina antioksidanata u kruški koncentrisana je u kori. Ljuštenjem uskraćujete sebi prilično važan izvor voćnih polifenola, koji štite telo od slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Vaš imunitet jača

Neverovatno je, ali istinito: jedini vitamin koji se nalazi u kruškama je vitamin C. Ali, ima ga toliko da će samo nekoliko plodova dnevno, najmanje tri puta nedeljno, u potpunosti pokriti telesnu potrebu za askorbinskom kiselinom. Većina vitamina C sadržana je u kori kruške, pa je ne treba bacati.

Da li treba jesti kruške na dijeti?

Ne samo da je moguće, već i neophodno! 2003. godine naučnici u Rio de Žaneiru sproveli su studiju u kojoj su otkrili da uključivanje tri kruške u dnevnu ishranu između tri obroka može vam pomoći da izgubite kilograme čak i bez smanjenja unosa kalorija.

Zašto ne treba jesti kruške na prazan stomak?

Razlog je isti visok sadržaj vlakana, što kruške čini "pomagačima" za varenje. Činjenica je da hrana bogata grubim vlaknima iritira sluznicu želuca i creva ako se jede na prazan stomak. To može izazvati bolove u stomaku, grčeve i povećati prirodnu pokretljivost creva.

Izvor: Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još