JEDNA OD NAJSKUPLJIH U SVETU: U Italiji je moguće pojesti picu od zlata (VIDEO)

U Italiji koja je najpoznatija na svetu po pici, moguće je probati najrazličitije vrste – sa tankom korom, sa debelom, one tanke sa ivicom poput debelog prstena koji je često i napunjen kao i one koje se serviraju isečene na trouglove, takozvane Pice al tranćo. Odnedavno je u Jezolu, u blizini Venecije, moguće probati i zlatnu picu: Mimi La Regina d'oro 24k.

Zlatna pica napravljena od pavlake, paradajza, burate (vrsta mocarele koja je izuzetno mekana iznutra) te prekrivena zlatnim listićima od 24 karata. Ova pica se služi uz pesmu "We are the champions" grupe "Kvin", u restoranu "Da Robert" u Jezolu, turističkom mestu blizu Venecije. Pica Mimi La Regina d'oro 24k košta 99 evra. Ukoliko se naručilac složi, ceo restoran biva obavešten da je naručena zlatna pica.

Robertu Nedei, vlasniku restorana, sin je predložio da napravi zlatnu picu kakvu je video u Dubaiju, gde ne pokrivaju samo picu zlatom već i bifteke koje prodaju za oko hiljadu evra.

Kako je vlasnik rekao za "Korijere dela sera", pica ima puno uspeha:

- I mada je u toku jedne nedelje naruči oko četiri ili pet osoba, dogodilo se i da smo za jedno veče dobili narudžbinu od pet osoba. Uglavnom su to strani turisti ili lokalno stanovništvo dubljeg džepa koje želi da se pokaže u društvu.

Zlatne listiće proizvodi jedna firma koja je specijalizovana u proizvodnji jestivog zlata i uglavnom se koristi u poslastičarnicama, naročito u Francuskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije potrebno naručiti picu unapred, ona je deo redovnog menija u restoranu.

Robert Nedea živi već 30 godina u Jezolu, a roditelji su mu bili poslastičari. Ova pica se pravi od brašna koje se koristi, kako je on izjavio, na planinama istočne Evrope ne bi li se napravio hleb. Pravi je na klasičan napuljski način koji podrazumeva tanku osnovu, debeli obruč i lako varenje.

Ovo je jedna od najskupljih pica koje se prodaju u Italiji. Jedna od poznatih skupih pica je i ona koju pravi kuvar Karlo Krako, a koja se služi u Galeriji "Vitorio Emanuele" u Milanu za 22 evra. Tu je i Pata Negra poznatog Flavija Brijatorea čija cena dostiže 65 evra i moguće ju je naručiti u njegovim lokalima "Krejzi pica" koji su otvoreni u Milanu i Rimu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.