Pesimisti u manjini

Regulaciona tela, umesto da reaguju na tržišne okolnosti tako što će ograničavati spekulativne uticaje, ponašaju se kao da se ništa ne dešava.

U situaciji kada je na berzanskom tržištu odnos optimista kupaca i pesimista prodavaca narušen, dolazi do cenovnih korekcija, proporcionalnih intenzitetu poremećaja, kaže za "Privredni pregled" Andrej Misailović, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Fokus invest". Dodaje da posle pada vlade pojedini investitori kreiraju spiralu pesimizma, koju je teško kontrolisati bez sistemskog rešenja. 

- Može se dokazati da su ti investitori pesimisti u manjini (obim trgovanja i prosek transakcija), ali sada vidimo šta znači kada tržište postane talac niske likvidnosti, gde mali obimi kreiraju navodnu tržišnu cenu, što pojedini needukovani mediji konstantno podržavaju - ističe Misailović. 

U suštini, veliki investitori su manje skloni riziku, tj. osetljivi su na promene, pogotovo sistemskog karaktera, i investicionu strategiju formiraju s ciljem da kontrolišu rizik. S druge strane se nalaze mali individualni investitori i profesionalni spekulanti, čiji je cilj što veća zarada. Prvi se ponašaju uglavnom stihijski i time gube, dok drugi podgrevaju stihiju i na njoj zarađuju. Tržište je posle prošlogodišnje logične cenovne korekcije, prouzrokovane prethodnim prebrzim rastom, kao i rizikom vezanim za kosovsko pitanje, nažalost, nastavilo cenovni post, vraćajući nas na kraj 2006. - nastavlja Misailović. 

Ovde se vidi nedovršenost tržišta kapitala, koje ne koristi sistemske mehanizme za zaštitu, kao i interes pojedinih lobija da dokažu da su jeftine "domaće" banke najbolji izbor za građane i privrednike, a koje u periodu "urušavanja srpskog tržišta kapitala i kursa dinara" slučajno daju najveće kamatne stope u Evropi, naglašava direktor "Fokus investa". Misailović je ukazao na to da regulaciona tela, Komisija za hartije od vrednosti i Beogradska berza, umesto da reaguju na tržišne okolnosti tako što će ograničavati spekulativne uticaje, ponašaju se kao da se ništa ne dešava. 

- Država, s druge strane, konstantno doliva ulje na vatru povećanjem sistemskog rizika, na koji su najviše osetljivi veliki investitori, sprovodeći nejasnu političku i ekonomsku strategiju - ističe Misailović i dodaje da ona o tržištu kapitala razmišlja ad hoc, i to uglavnom pred izbore, populističkom podelom akcija, umesto realnim instrumentima, kao što su najavljeni IPO-ovi, kojih ćemo se načekati. Direktor "Fokus investa" zaključuje da je, izgleda, knjiga spala na domaće investicione i penzione fondove, koji ne samo da imaju rigidnu i nestimulativnu regulativu, već su se u svojoj prvoj godini suočili s velikim izazovom da štite tržište kapitala.

("Pregled")

Pogledajte još