Počinje Svetsko prvenstvo u banatskim šorama

Titulu svetskog prvaka brani ekipa Orlovata iz istoimenog mesta, a za pehar će se boriti i ekipe Marijevo i Čoke iz Tomaševca, Sakule iz Sakula, Lale iz Crvene Crkve i Đilkoši iz Pančeva. Na teren će izaći i Bečkerečke kere iz Zrenjanina, Mamuti iz Kikinde i Bećari iz Novog Sada, kao i gosti Tomi lend iz Radimne u Rumuniji.

Prvensto počinje u subotu takmičenjem po grupama, a dan kasnije takmičenje se nastavlja borbom za titulu i najviše pozicije. Finalni meč će biti odigran u nedelju u 18 sati nakon čega će biti uručen pehar pobedniku i dodeljene nagrade.

Banatske šore
ili "lopta na beganje" je stara čobanska igra loptom i palicom, koja se i danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata.

Prema legendi koja se o banatskim šorama priča u Vojvodini, poznati naučnik Mihajlo Pupin, kada je iz Vojvodine otišao u SAD, sa sobom je poneo i krpenu loptu kojom se igra ta igra. S obzirom da su šore veoma slične modernom bejzbolu, postoje teorije da je upravo Pupin zaslužan za to što Amerikanci danas imaju svoju omiljenu zabavu.

NOVI SAD, 1. jula 2011. (Beta)

Pogledajte još