ROMANTIČNA ZONA: Na Kapriju ljubljenje obavezno (FOTO)

Na ostrvu Kapri, na inicijativu dvadesetrogodišnjeg Simonea Akampore, opštinske vlasti Anakaprija su na delu sa kojeg se pruža predivan pogled, nazvanom Belvedere del sonjatore - Vidik sanjara, postavili tablu na kojoj stoji: "Romantična zona, ljubljenje obavezno".

Nakon što su prihvatili Simoneov predlog, zaposleni iz opštine su odlučili da je idealno mesto za to baš tzv. Sanjarski vidik koga posećuje veliki broj turista svih uzrasta, a koji gleda na Punta Karenu i nalazi se pri dnu crvenog svetionika koji u noćnim satima označava put brodovima.

Zahvaljujući stepenicama u steni moguće je prići znaku koji prikazuje dve osobe koje se ljube uz natpis "Romantična zona, ljubljenje obavezno". Na Fejsbuk stranici opštine moguće je pročitati i zahvalnicu Simoneu za to što je darovao opštini ovaj znak.

Dnevni list "Republika" preneo je i reči odbornika za turizam opštine Anakapri:

- Uvek je lepo čuti da se mladi interesuju za mesto u kojem žive i da imaju ideje koje će ga valorizovati. Često se žalimo na nove generacije, a nismo u pravu jer je ponekad samo potrebno saslušati njihove ideje kao što je to slučaj sa Simoneom.

Ostrvo Kapri je podeljeno na dve odvojene opštine: Kapri i Anakapri. Anakapri se nalazi na uzvišenom delu ostrva na padinama Monte Solaro gde je moguće baviti se treningom i uživati u panorami, a opštini pripada i Azurna pećina kao i Svetionik Punta Karena koji je drugi po veličini u Italiji nakon Lanterne u Đenovi i jedan je od najstarijih u Evropi.

Ovo inače nije jedini slučaj obaveznog ljubljenja u Italiji. Naime, jedna od prvih opština koja je uvela to "pravilo" je mesto Trentinara u Čilentu koja je još pre nekoliko godina na terasi sa koje se pruža predivan pogled, postavila znak na kome se vide Izabela i Saul, likovi iz legendarne priče smeštene upravo u Trentinari, koji poziva na ljubljenje.

Ideja da se postavi znak na kome piše "Kiss please", pripada Mikeli Danieli. I u regionu Lacio postoji mesto na kome je "obavezno" ljubljenje. Nalazi se na ostrvu Liri na kome je umetnik, Gvido Gabrijele, postavio znak obaveznog ljubljenja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još