Bolton: Nezavisnost je greška

MOSKVA, 13. mart 2008. (FoNet) - Podela Srbije i priznavanje Kosova kao nezavisne države  protivreči nacionalnim interesima SAD  pošto stvara nestabilnost na Balkanu i pogoršava odnose SAD s Rusijom, smatra bivši američki ambasador u UN Džon Bolton.

Bolton je radiju "Eho Moskve" rekao da će Kosovo, kao nezavisna država, doprineti nestabilnosti na Balkanu i ocenio da je to problem koji Americi nije potreban, zato što postoje drugi americki interesi u tom regionu".

Prema njegovim rečima, Kosovo ne bi trebalo da bude problem u odnosima Amerike i Rusije, koji su nepuporedivo značajniji za nacionalne interese SAD. Sada između Rusije i SAD postoji dosta problematičnih pitanja koje je potrebno razmatrati i rešavati. "Još jedan problem, koji se stavlja na pregovaračk sto, u stvari je apsolutno nerazuman korak. Mi imamo dovoljno teških problema", napomenuo je Bolton.

Prema njegovoj oceni, Kosovo predstavlja dopunu postojećim teškim pitanjima u bilateralnim odnosima". Zato "nezavisnost Kosova, naročito u sadašnjoj situaciji, predstavlja grešku", zaključio je Bolton.

Pogledajte još