UVRSTITE JE U SVOJU ISHRANU: Osam najvažnijih zdravstvenih koristi zelene boranije

Samo jedna šoljica ovog povrća oporavlja kosti, srce, sprečava rak debelog creva...

Dobrobiti zelene boranije

Mnoga svojstva koja poseduje zelena boranija iznenađuju, jer je ova biljka u stanju da ponudi mnogo više nego što se obično misli!

Zelena boranija puna je antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija. Sadrži vlakna, proteine, omega-3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide. Zelena boranija pruža brojne prednosti koje su veoma dobre za naše telo i um.

Ovo su koristi po zdravlje koje vam pruža zelena boranija:

Regulacija dijabetesa

Otkriveno je da zelena boranija, kao i ostale mahunarke, pomažu u kontroli dijabetesa regulisanjem nivoa šećera u krvi. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom. To je sjajno otkriće, jer je u prošlosti bilo teško pronaći prirodne regulatore dijabetesa. Pošto se ovo medicinsko stanje mora stalno pratiti i njime se mora redovno upravljati, dodavanje zelene boranije u ishranu dijabetičara može biti od velike pomoći.

Zdravije kosti

Kalcijum je gotovo beskoristan za jačanje kostiju ako se ne nalazi u kombinaciji sa vitaminom K. Naše telo ne može da proizvede proteine koji dozvoljavaju kostima da koriste kalcijum bez ovog vitamina. Šoljica zelene boranije sadrži skoro dvadeset odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

Prevencija raka debelog creva

Nekoliko studija povezalo je konzumiranje zelene boranije sa prevencijom nastanka polipa na debelom crevu. Za ove polipe poznato je da vode do karcinoma. Istraživanja su takođe pokazala da povećanje unosa ove mahunarke smanjuje šanse za kolorektalni kancer, kao i za ponovnu pojavu adenoma. Vlaknima bogata biljka pomaže da naš sistem za varenje bude pravilan, što smanjuje pritisak na crevni trakt. Njene korisne osobine pokazale su se efikasnim u prevenciji raka debelog creva i drugih digestivnih karcinoma.

Jačanje imuniteta

Jedna od glavnih prednosti zelene boranije je visok nivo antioksidantnog sadržaja. Mahunarke su prepune karotenoida i flavonoida. Od karotenoida prisutni su lutein i beta-karoten, dok su flavonoidi koji se nalaze u zelenoj boraniji katehin, epikatehin, kempferol i kvercetin. U prednosti ovih antioksidanata ubraja se njihova sposobnost da smanjuju mogućnost nastanka moždanog udara, kao i borba protiv slobodnih radikala koji dovode do brojnih bolesti.

Dobar vid

Karotenoidi zeaksantin i lutein u zelenoj boraniji korisni su za naš vid. Oni zajedno deluju i smanjuju šanse za nastanak makularne degeneracije. Zadovoljavajući nivo karotenoida u našem organizmu sprečava pogoršanje vida tako što smanjuje stres na unutrašnjem oku, dok štiti sam vid i oči.

Zdravlje srca

Kao što je rečeno, zelena boranija je bogata vlaknima, što značajno smanjuje količinu holesterola u našem telu, smanjujući njegovu reapsorpciju kroz žučnu kiselinu. Kalijum u mahunarkama takođe pomaže održavanje krvnog pritiska na normali, što čini da naše srce bude duže zdravo.

Stomačni problemi

Mnogo ljudi pati od stomačnih problema, a čest krivac je nedovoljno unošenje vlakana. Zelena boranija deluje diuretički na sistem organa za varenje. Bogata vlaknima, ona podstiče prirodan protok urina i redovnu stolicu, čime se telo oslobađa od štetnih toksina. Ostale bolesti, čije se tegobe olakšavaju hranljivim sastojcima u zelenoj boraniji, jesu razna oboljenja creva, hemoroidi, opstipacija i čirevi. U jednoj porciji zelene boranije moguće je obezbediti i petnaest odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana, što ovu biljku čini odličnom hranom za pravilno funkcionisanje stomačnih organa.

Razvoj fetusa

Folna kiselina, pronađena u zelenoj boraniji, pomaže u razvoju fetusa, zbog čega je veoma važno jesti ovo povrće tokom trudnoće. Njeni hranljivi sastojci od vitalnog su značaja za pravilan razvoj bebinog srca, mozga i respiratornog sistema. Osim toga, zelena boranija sprečava moguće defekte, poput neuronske cevi kod fetusa.

Izvor: Magičnobilje.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još