Gadafi preti NATO

Gadafi se putem telefona obratio pristalicama okupljenim na Zelenom trgu u Tripoliju gde je bilo nekoliko hiljada ljudi.

"Savetujemo vas da se povučete pre nego što se suočite s katastrofom", rekao je Gadafi, dok su njegove pristalice mahale zelenim zastavama i posterima s njegovim likom.

Ukoliko napadi ne prestanu, Gadafi je rekao da bi on i njegove pristalice mogli da odluče da odgovore na sličan način, prenose agencije.

"Savetujem vas da prizemljite svoje avione i da razgovarate s libijskim narodom", poručio je Gadafi, odbacivši nalog za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud po optužbama za zločine protiv čovečnosti.

Današnje okupljanje provladinih pristalica bilo je jedno od najvećih tokom prethodnih sedmica.

Mirovni plan koji su danas u Malabu dogovorili afrički lideri na samitu Afričke unije isključuje prisustvo Gadafija na razgovorima kojima bi se okončali četvoromesečni sukobi u Libiji.

Šef Mirovnog saveta Afričke unije (AU) Ramtane Lamamra izjavio je AFP da Gadafi "ne sme da učestvuje u pregovorima".

Nacrt plana dogovoren u martu danas su usaglasil predsednici Konga, Ugande, Malija, Mauritanija i Južne Afrike i biće predat libijskom režimu i pobunjenicima, najavili su zvaničnici i dodali da će plan biti predstavljen medijima večeras.

Libijski pobunjenici bili su specijalni gosti na marginama samita, kome su prisustvovali i predstavnici libijskog režima.

Pobunjenici su odbili prethodni predlog AU ističući da neće pristupiti pregovorima dok Gadafi ne ode sa vlasti.

TRIPOLI, 01. jul 2011. (FoNet)

Pogledajte još