IZLEČITE PREHLADU NA MORU: Saveti doktora pomoći će vam da se što pre vratite na plažu

Iako su prehlade češće u zimskim mesecima, neretko se desi da i leti budemo prehlađeni. Ono što ide u prilog tome, jesu promene temperature, kao i razlika u temperaturi vode i vazduha. Prehlada najčeśće započinje curenjem nosa ili zapušenim nosem, bolom u grlu i kašljem. Infekcije disajnih puteva su takođe zastupljene u letnjim mesecima, kada je već potrebno obratiti se svom lekaru.

Doktor opšte prakse Nikola Stojković dao je praktične savete koji vam mogu pomoći da vam boravak na moru bude što prijatniji.

Kao prvu pomoć kod prehlade na moru treba upravo koristiti morsku vodu, s obzirom na to da ona sadrži mikroelemente koji održavaju higijenu sluznice nosa i usta. Morska voda u sebi sadrži magnezijum, cink i selen, ali i druge minerale koji lokalno pospešuju imunitet respiratnornog trakta, koji je prva linija odbrane od virusa i bakterija.

- Kada je reč o kapima za nos, ja svojim pacijentima ne preporučujem korišćenje istih, duže od 3 do 7 dana. Takođe, dekongestive ne bi trebalo koristiti kod dece mlađe od 12 godina - rekao je doktor.

Ono za čim većina ljudi posegne kada je reč o prehladi jesu antibiotici. Prehlada je virusno oboljenje. Antibiotici uništavaju bakterije, dok na viruse ne deluju, tako da njihova upotreba kod prehlade nije opravdana. Ukoliko se javi povišena temperatura i drugi znaci bakterijske infekcije, treba se javiti lekaru radi propisivanja adekvatnog antibiotika.

Dakle, najvażniji saveti ukoliko do prehlade na moru dođe jesu:

- unositi što više tečnosti,
- ispirati nos i grlo slanom vodom,
- redovna upotreba vitamina i minerala,
- redovno provetravanje prostorija,
- mirovanje i odmor.

Terapija prehlade jeste u najvećem broju slučajeva simptomatska:

- kod povišene temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima koriste se antipiretici (paracetamol, ibuprofen),
- kod bolova u grlu pomaže sisanje oribleta, upotreba sprejeva i ispiranje grla čajem od žalfije,
- za smirivanje kašlja koriste se uglavnom sirupi na biljnoj bazi,
- kod sekrecije iz nosa mogu se koristiti inhalacije i ispiranje nosa.

- U putnoj apoteci neizostavno mesto zauzima i probiotik. Osim što reguliše rad digestivnog trakta, pozitivno utiče i na imunitet. Pacijentima uvek savetujem da nedelju dana pre odlaska na more, za vreme boravka i nakon koriste probiotik - izjavio je doktor Stojković.

Ukoliko nakon 2-3 dana od početka simptoma ne dođe do poboljšanja, ukoliko je temperatura viša od 39 stepeni ili se opšte stanje pogorša, javite se što pre dežurnom lekaru. Takođe, ukoliko posumnjate na infekciju korona virusom, javite se u dežurnu Covid ambulantu radi testiranja, kao i propisivanja adekvatne terapije.

Izvor: Doktor.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još