Pilule protiv depresije - beskorisne

Posle pilula protiv srčanih tegoba i probavnih smetnji, treći stub dobiti farmaceutske industrije širom sveta su psihičke depresije. Gotovo svaki koncern ima na tržištu po neku pilulu protiv depresije i njihova potrošnja raste vrtoglavom brzinom. 

Britanski istraživači su ustanovili i da lekari uglavnom dobro znaju šta zaista mogu sredstva protiv depresije. Devet od deset ispitanih lekara izjavilo je kako je "nezadovoljno" što umesto takvih "čarobnih" pilula, ne mogu pacijentima da ponude nikakvu drugu terapiju. 

Kod lagane i srednje depresivnosti praktično nema statističke razlike, da li pacijent uzima sredstvo protiv depresije ili nešto što nije lek ali, psihološki, izaziva, takozvani, placebo efekat - osećaj da je poboljšanje izazvano upravo upotrebom  leka.

Izračunato je da već svaki deseti student u ovoj zemlji bar ponekad uzima psihofarmake i to, pre svega, sredstva protiv depresije. No nisu samo pogođeni studenti u groznici pred ispite. U Velikoj Britaniji se potroši preko 30 miliona pilula protiv depresije a u Sjedinjenim Američkim Državama se promet Pfizerovog Zolofta i Paxila i Wellburtina britanskog koncerna GlaxoSmithKline već odavno meri u milijardama dolara, prenosi Radio Dojče Vele.

Još 2004. je bilo reči kako se u svetu proda sredstava protiv depresije u vrednosti od 20 milijardi američkih dolara.

Koncerni gotovo bez izuzetka preporučuju ova sredstva protiv depresije kao svojevrsne "čarobne pilule" koje će pomoći i protiv depresije, bojazni (aneksioznosti) i protiv gotovo svih psihičkih tegoba. U stvarnosti - to je veoma opasno sredstvo.

U SAD je još 1989. podigla prašinu činjenica kako je manijak koji je nasumice pucao oko sebe i pre nego što je sebio oduzeo život, ubio osam osoba i ranio još 12, bio, zapravo, pacijent koji se lečio od depresija i uzimao pilulu Fluoxetin.

Od tada na sredstvima protiv depresije u SAD mora biti jasno označeno da mogu izazvati agresivnost i moguću sklonost samoubistvu. To je dovelo do značajno manjeg broja izdavanja takvih lekova deci i omladini, iako se i dalje troši velika količina takvih lekova. 

(LONDON, 13. mart 2008. FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.