Šta Amerika gleda na Dan nezavisnosti?

Za Srbiju 4. jul predstavlja dan kada će se nastaviti borba protiv vrućina, "neverovatnih sila" koje sprečavaju formiranje Vlade i... pa, ko zna čega sve još. S druge strane "bare, za Sjedinjene Američke Države (SAD) ovaj datum je istorijski jer tada cela zemlja slavi Dan nezavisnosti.

U SAD-u Dan nezavisnosti ili 4. jul državni je praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Tog dana cela Amerika slavi, svih 50 saveznih država. Na ulicama su karnevali, vatrometi, organizuju se piknici, jede se roštilj... Ali, u zemlji filmova, pre svega se prave i gledaju filmovi sa ovom tematikom!

Zemlja snova, ako nešto ume, to je da iskoristi tradiciju i okrene je u svoju korist i... naravno, zaradu! Praznik Dan nezavisnosti je na najrazličitije načine inspirisao filmske autore, a njegova simbolika i patriotizam, koji Amerikancima ne manjka, uvek su zastupljeni u filmovima holivudske produkcije.

Kao što se u Americi tradicionalno neki naslovi gledaju za Božić, tako je i Dan nezavisnosti vreme kada se treba prisetiti nekih filmova - od onih "predivnih holivudskih ljiga", preko "potresnih ratnih saga", do filmova koji su zaista pravi "praznični".

Mi vam predstavljamo nekoliko filmova koje će Amerikanci danas sigurno gledati u krugu porodice, a vama prepuštamo da ih svrstate u neku od kategorija: "ljiga", "praznično-patriotski" ili "holivudski klasik".Dan nezavisnosti
(Independence Day) - Roland Emerih, majstor grandioznih filmova katastrofe, spojio je dve fascinacije Amerikanaca: njihovu državu i... vanzemaljce, naravno! Spas je u rukama Vila Smita! Samo on može pomoći planeti Zemlji da bude spašena od invazije vanzemaljaca destruktivnih tendencija.

Rođen 4. jula (Born on the Fourth of July) - Tom Kruz je svakako jedan od simbola modernog Holivuda, pa je i jedino logično da baš on igra u ovoj potresnoj istinitoj priči o paralizovanom ratnom veteranu. Uostalom, kao da je slučajno Tom rođen baš 3. jula?! Oliver Stoun potpisuje režiju filma koji možete ili voleti ili mrzeti - sredine nema.

Spašavanje redova Rajana (Saving Private Ryan) - Ako neko ume da pravi "dirljivo i američki obojeno" onda je to holivudski "plemić" Stiven Spilberg. Tom Henks, Met Dejmon i Tom Sajzmor su, neosporno, uradili odličan posao u filmu o američkom iskrcavanju u Normandiji.

Dvanaest žigosanih (The Dirty Dozen) - Klasik Roberta Oldriča u kome Li Marvin dobija zadatak da osposobi dvanaest osuđenika za borbu u Drugom svetskom ratu. Nije slučajno Kventin Tarantino filmom "Inglourious Basterds" potvrdio je status kultnog ovom filmu.Forest Gamp
(Forrest Gump) - Ispada da je Tom Henks "vesnik" 4. jula u ovoj našoj mini-listi. Ali, nije li ovaj film Roberta Zemekisa simbol mnogo toga u istoriji kinematografije, a i Zemlje snova? "Moram da piškim", kaže Forest i to se citira.Top Gun
- Naš najomiljeniji "vesnik" 4. jula je ipak jedan drugi Tom - Tom Kruz, a još više film "Top Gun" Tonija Skota. Taj film je simbol SAD na toliko mnogo načina. Ništa od praznika, ako se tokom njega ne pogleda bar jedanput šta sve znaju Maverick i Iceman.

Nakon ručka na Dan nezavisnosti, gledaju se i filmovi o bejzbolu, razne biografske priče, stari dobri patriotski SF-ovi poput "Apola 13" (Apollo 13), klasici romantičnih komedija, ali i sve ostalo što je onako pravo - američki.

Koji biste vi film gledali uz praznični roštilj?

Pogledajte još