ŠTETI SRCU: Koktel espreso martini opasan po zdravlje

Posle dugog i napornog dana mnogi će odlučiti da se časte nekim koktelom da na miru mogu da uživaju u večeri. Neki će se odlučiti i da popiju baš espreso martini koktel kako bi se u isto vreme opustili, a malo i živnuli od kofeina.

Na kraju krajeva, ovi kokteli su izuzetno popularni u barovima jer dolaze u raznim ukusima, a nude i prijatnu aromu kafe zbog koje su ga mnogi zavoleli.

Međutim, espreso martini može biti izuzetno loš po vaše srce.

Mešavina alkohola-depresora i kofeina-stimulansa je nešto što može imati "štetno dejstvo po srce i sve sisteme organa", objašnjava doktorka Sidni Grin.

- Kofein ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i aktivira centralni nervni sistem - kaže Grin.

Ako već patite od visokog krvnog pritiska, možete izazvati dodatno opterećenje konzumacijom veće količine kofeina koja može negativno da utiče na vaše srce.

Američko udruženje za srce otkriva da višak naprezanja i oštećenja usled visokog krvnog pritska može izazvati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, povećavajući rizik od krvnih ugrušaka koji mogu onda dovesti do srčanog udara.

Vredi napomenuti da su istraživači otkrili da samo pijenje kafe može zapravo smanjiti rizik od srčane insufijencije, a problem sa espresom martinijem je u tome što se kafa meša sa alkoholom.

- Kofein će prikriti efekat alkohola zbog čega bi neko mogao da popije više nego što obično može da toleriše - navodi Sidni Grin.

Studija iz nacionalne medicinske biblioteke je otkrila da mešanje kofeina i akohola može rezultirati pre osećajam smirenosti nego osećajem uzbuđenosti, a to može da stvori opasnu kombinaciju.

Neko može da popije previše, ali to verovatno neće shvatiti zbog kofeina u piću. Istraživači su otkrili uzročnu vezu između veće konzumacije alkohola i povećanog rizika od moždanog udara, tako da kofein i alkohol predstavljaju opasnu kombinaciju.

Osim što utiče na srce, espreso martini nije generalno najzdravije alkoholno piće koje možete da naručite jer ima oko 200 kalorija, istu količinu koju sadrži proteinska pločica, ali bez ikakvih hranljivih sastojaka.

- Neko će još u piće dodati i čokoladni sirup ili neki drugi sladak sirup, pa ga ovo čini još nezdravijim - primećuje Grin.

Na pitanje šta bi bila zdravija opcija za one koji bi želeli da uživaju u piću, doktorka sugeriše da se u potpunosi drže dalje od mešanih pića.

- Alkohol je toksin za telo i nema zdravstvenih koristi od njegovog konzumiranja. Ali ako želite da se opustite, manje štetna opcija je vino, pivo ili neki sajder - rekla je Grin za "Eatthis".

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još