ELEGANTNO PREBRODITE DAN POSLE LUDOG PROVODA: Kako biti lep nakon mamurluka?

Kako da elegantno prebrodite dan posle ludog provoda i par čaša vina viška? Na svaku čašu vina uzmite čašu vode i u velikom broju slučaja ćete sprečiti ili znatno smanjiti posledice mamurluka.

Mumurluk. Taj ne glamurozan izraz koji nas asocira na teško jutro, bol u glavi i mučninu. Svi smo ga doživeli i u tom trenutku pomislili kako više nikada nećemo piti, ali... Veselje nas je ponovo ponelo i par čaša više se ponovilo. Ali šta raditi da se jutarnji osećaj mamurluka smanji ili pak potpuno eliminiše? U nastavku teksta pročitajte šta sve treba da znate kako bi vreme odmora proveli u dobrom raspoloženju.

PREVENTIVA

Pre nego što krenete da se bavite sa onim "šta posle" krenite od toga šta možete uraditi pre ili tokom perioda u kome pijete. Dakle, dok ispijate te čaše i veselite se, obavezno unosite i vodu u organizam. Alkohol je prirodan diuretik i izbacuje svu vodu iz organizma pa telo lako dehidrira. A baš zbog nedostatka vode javlja se glavobolja. Računica je da na jednu čašu vina uzmete jednu čašu vode i u velikom broju slučaja ćete sprečiti ili znatno smanjiti posledice mamurluka. Takođe, masan i obilak obrok posle viška alkohola može dosta pomoći te nikako nemojte da odete u krevet praznog stomaka.

H2O

Kada već dođe do jutra, a vi se i dalje ne osećate najbolje, povucite ručnu, usporite tempo i posvetite ovaj dan sebi. Počnite tako što ćete jutarnju kafu zameniti naravno vodom (idealno bi bilo da bude sa elektrolitima) ili nekim blagim čajem. Preporučljivo je i da uzmete šumeću tabletu magnezijuma jer će on smanjiti osećaj mamurnosti, a možete ga uzeti i veče pre konzumiranja alkohola, jer će efekat bili još bolji. Izađite na svež vazduh koji će vam sigurno prijati i provetrite prostoriju u kojoj boravite, kako bi ušao kiseonik.

OBILAN OBROK

Što se tiče ishrane tog dana, sve zavisi od toga da li i koliko intenzivno osećate mučninu. Ukoliko je ona jaka, pijte samo puno vode, a ako je slabija, čaša jogurta može da vam prija. Kada mučnina ipak prođe posle nekog vremena, važno je da pojedete izdašan obrok. On bi trebalo da sadrži ugljene hidrate i proteine. Najbolje je da unesete neko meso poput piletine ili fileta lososa, i veće količine povrća.

TRENING

Kada vam prođe glavobolja i već se osećate dosta bolje, u cilju ubrzavanja oporavka preporučuje se da odradite mali trening. Ovo vam može zvučati čudno, ali vežbanjem ubrzavate izbacivanje toksina iz tela. Tokom treninga telo se znoji i na taj način izbacuje višak otrova. Videćete koliko ćete se bolje osećati i kako će vam se posle malo telesnog napora energija povratiti.

SPA RITUAL

Nakon ovoga sledi opuštanje i uživanje. Priuštite sebi jedan mini spa tretman tako što ćete naneti omiljenu korejsku masku na lice, ušuškati se u krevet i pustiti omiljenu seriju ili film. Bitno je da se ovaj dan ipak odmorite i povratite izgubljenu snagu. Zato se sledeći put kada poželite da popijete neku čašu više, pridržavate ovih saveta i zaboravićete da ste ikada osećali mamurluk!

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još