Upravljanje medicinskim otpadom

BEOGRAD, 13. mart 2008. (FoNet) - Pomoćnik ministra zdravlja Elezabet Paunović izjavila je danas da je cilj projekta "Tehnička podrška u upravljanju medicinskim otpadom"
sterilizacija kompletnog medicinskog, infektivnog otpada koji napušta zdrvastvene ustanove u Srbiji do juna naredne godine.

Paunović je na predstavljanju projekta rekla da će sistem upravljanja medicinskim otpadom biti uspostavljen u 25 okruga u Srbiji.

Ona je rekla da je realizacija projekta, vrednog sedam miliona evra, koji finasira Evropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju, započela juna 2007 godine i trebalo bi da bude završena juna naredne godine.

Prema rečima Elizabet Paunović, 54 zdrvastvene ustanove u Srbiji poseduje kompletan sistem za sterilizaciju medicinskog otpada, a plan je da do kraja juna ove godine sve zdravstvene ustanove dobiju taj sistem.

Pokazujući fotografije snimljene u zdravstvenim ustanovama, Elizabet Paunović je pokazala jednu na kojoj se vidi ložač u kotlarnici jedne od ustanova koji, zajedno sa ugljem, u kotao ubacuje sisteme za infuzije, plastične boce i špriceve.

To je atak na životnu sredinu i zdravlje ljudi, jer se mešanjem uglja i plastičnih masa emituju kancerogene materija u vazduh, objasnila je ona.

Šef operacija Delegacije Evropske komisije Ferenc Simon izjavio je da će EU nastaviti da podržava projekte iz oblasti zdravstva i zaštite životne sredine u Srbiji.

Prema njegovim rečima, cilj je da se obezbedi odvajanje medicinskog i komunalnog otpada, kao i da se osigura bezbedno skladištenje i uništenje medicinskog otpada.

Simon je istakao da će Evropska komisija nastaviti da podržava približavanje Srbije EU.

Što Srbija bude bliža EU, situacija u zemlji će biti bolja, kao i položaj svakog njenog građanina, poručio je Simon.

Pogledajte još