U decembru odluka o kandidaturi Srbije

VRANJE, 5. jula 2011. (Beta) - Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp ocenio je u utorak u Vranju da je Srbija većinu osnovnih kriterijuma za prvi korak ka Evropskoj uniji ispunila i da očekuje da će u decembru biti doneta pozitivna odluka za prihvatanje kandidature za njeno članstvo u EU.

Asp je rekao da se osnovni kriterijumi za donošenje pozitivne odluke o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU u Srbiji odnose na reforme u pravosudju, reforme koje se tiču zakona o izborima i pitanje restitucije i da sada ostaje samo pitanje njihove realizacije.

"Srbija je na dobrom putu ka EU. Taj voz je već krenuo, moraće da se zaustavi na nekoliko stanica, ali voz... se već kreće, i Srbija ima snažnu podršku Švedske na tom putu", kazao je Asp na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa čelnicima grada Vranja,.

Ambasador Švedske je rekao da se broj gradjana Srbije koji traže azil u Švedskoj trenutno smanjuje, ali da još ne može da se proceni da li je to trenutni trend ili će ostati kao trajno stanje.

Pogledajte još