NAJVEĆE ZABLUDE I MITOVI O ZAŠTITNOM FAKTORU: Šta bi trebalo da znate o delovanju kreme za sunčanje?

Leto i sezona odmora uveliko su u toku, a sa njima i neizbežno izlaganje suncu. O važnosti nanošenja zaštitnog faktora skoro svi znamo, ali postoje određene zablude i mitovi u koje danas veruje većina. Da biste izbegli greške koje mogu biti opasne po zdravlje kože, morate prestati da verujete u zablude o kremi za sunčanje.

Nije potreban zaštitni faktor kada je oblačno

Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Kada ne vidimo sunce, momentalno pomislimo da nema potrebe da nanosimo SPF. Zapravo, tada se UV zraci probijaju kroz najtamnije oblake i mogu oštetiti našu kožu. Zato možete zadobiti fleke i opekotine, bez obzira na to što je vreme oblačno.

Ako imate taman ten, ne treba vam krema sa SPF faktorom

Bez obzira da li ste tamni ili ste se već prethodno sunčali i tako dobili boju, ne treba da krećete na plažu bez zaštitnog faktora. Zapravo, potamnela koža je signal da su ćelije već izlučile veću količinu melanina kako bi se zaštitile od negativnog zračenja. Ako bi ih opet izložili sunčevom zračenju, može doći do trajnijeg oštećenja. Zato, zaštitni faktor uvek mora da vam se nađe pri ruci, bez obzira koliko taman ten imali.

Od krema za sunčanje nastaju bubuljice

Bubuljice koje se mogu javiti u letnjem periodu, uglavnom su rezultat delovanja toplote i negativnog UV zračenja. U šetnji, na putu do posla, na bazenu ili na plaži - uvek smo izloženi suncu. Ljudi često pogrešno smatraju da bubuljice nastaju od kreme sa SPF faktorom. Zapravo se dešava obrnuta stvar - iritacije i bubuljice na koži javljaju se kada koža nije zaštićena.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još