Opšta nelikvidnost privrede

BEOGRAD, 5. jula 2011. (Beta) - U Srbiji je došlo do povećanja industrijske proizvodnje, inflacija je počela da se smanjuje, ali je i izvoz ozbiljno smanjen, realne zarade opadaju a smanjuje se promet i potrošnja, saopšteno je u utorak na predstavljanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Potrošačke cene su u maju imale manje intezivan rast (0,4 odsto) u odnosu na prethodne mesece, kada su u proseku godišnje rasle po 1,6 odsto mesečno, rečeno je na predstavljanju 200. broja MAT-a.

Jedan od autora analize Stojan Stamenković je rekao da je Zakon o fiskalnoj decentralizaciji bio nužan, ali ga nije trebalo sada usvajati, te da se vlada prilikom rebalansa budžeta mora suočiti sa novim prilagodjavanjima.

On je posebno kritikovao odluku Republičke agencije za elektonske komunikacije da Telekom Srbija poveća cene pretplate za fiksne telefonije i za lokalne pozive, navodeći da je cela stvar kontroverzna, da se postavlja pitanje motiva.

Saradnici MAT-a su ponovo istakli da je jedan od najvećih problema opšta nelikvidnost privrede, veliki dug države prema privrednicima i ocenili da i banke u poslednje vreme reprogramiraju kredite i daju kredite problematičnim klijentima, jer ne pribegavaju otpisu ili prodaji dugova.

Pogledajte još