SKIN CYCLING: Šta je cikličnost kože?

Da bismo vam približili termin skin cycling odnosno cikličnost kože, upotrebićemo analogiju - vaš režim pranja kose. Verovatno ne perete kosu svaki dan, jer da je tako, najverovatnije bi postala isušena i slaba. Umesto toga, sigurno perete kosu na nekoliko dana, dok određene proizvode, takođe, aplicirate u zavisnosti od potrebe i dana. Pa tako, nećete nanositi masku za kosu prvog dana čiste kose, već na dan kada planirate da je perete. Na taj način vaša kosa se dodatno hidrira.

Slično rutini pranja kose, cikličnost kože prati tu ideju - određene proizvode koristite samo određenim noćima u nedelji. Na ovaj način izbegavate nepotrebne slojeve preparata na koži (koje nikada i ne smete da mešate), te ona ima vremena da u potpunosti iskoristi sve benefite svakog proizvoda ponaosob. I na taj način vaša koža će biti sjajna, čista i u vrhunskom stanju.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

A kako bi trebalo da izgleda tipična rutina cikličnosti kože?

Ne postoji samo jedan odgovor, jer je svačija koža različita, ali generalno, prati se četvorodnevni vremenski sled: piling, retinoid, oporavak, oporavak, a zatim ponavljanje, prema dr Whitney Bowe, dermatologu sa preko 397.000 TikTok pratilaca. Dok vaša dnevna rutina može ostati ista, promena u noćnoj je ključna.

Veče za piling je ono sa čime se kreće. Kao i obično, prvo očistite lice. Kada ga prosušite, radite hemijski piling za lice. Nakon njega aplicirate hidratantnu kremu i to je to.

Drugo veče počnite čišćenjem lica. U zavisnosti od osetljivosti vaše kože ili od toga da li ste ranije koristili retinoid, poput tretinoina ili retinola, možete naneti malu količinu proizvoda direktno na lice – ili ako imate osetljivu kožu, možete naneti tanak sloj hidratantne kreme na tim osetljivim delovima unapred (na primer ispod očiju), da biste ublažili jačinu proizvoda. Nakon toga? Hidriranje.

Treći i četvrti dan, ili noći oporavka, su poslednji koraci ciklusa. Kao i obično, prvo očistite lice. Zatim nanesite serum hijaluronske kiseline. No, da biste iskoristili benefite hijalurona obavezno nanesite proizvod na vlažnu kožu. Zatim hidrirajte lice i završite sa uljem, prema dr Bowe.

Rezultat? Sjajna, prelepa koža koja izgleda kao da ste upravo napustili najluksuzniji salon lepote. Ali u ovom slučaju imaćete je svaki dan.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još