NE IGNORIŠITE SIGNALE: Česte greške koje mogu da naruše zdravlje posle četrdesete

Realnost je takva da niste više u cvetu mladosti, pa je vreme, kažu stručnjaci, da se i ponašate u skladu sa tim. Kad napunite 40 godina, upravo je to vreme kada bi se trebalo odreći određenih navika i u život uneti nove, kako biste očuvali svoje zdravlje.

Hormoni su sada važan faktor

Promene su toliko očigledne da ih je teško prevideti, ali razlog je možda malo nejasan.

- Kako starimo, tako svi prolazimo kroz hormonalne promene, a to može da utiče na metabolizam i način na koji telo proizvodi i troši energiju - objasnila je nutricionistkinja Izabel Smit i dodala da rezultat može da bude nakupljanje masnih naslaga u predelu stomaka.

Ne koristite suplemente pre razgovora sa lekarom

Lako je pomisliti da će vam neko brzo rešenje pomoći, ali budite oprezni kada su u pitanju suplementi. Ako razmišljate o dodacima u vidu vitamina D, pametno bi bilo prvo proveriti njegov nivo u organizmu.

Bez obzira na velike zdravstvene prednosti ovog vitamina i činjenice da ga većina ljudi nema u dovoljnim količinama, ipak je pametnije da prethodno porazgovarate sa stručnom osobom.

Verovatno pijete previše kafe

Verovatno ste već čuli da bi trebalo da pijete manje kafe, ali upravo je sada vreme da to i uradite. Smit savetuje jednu šoljicu kafe dnevno i ne više od toga. Previše kofeina može da prouzrokuje nesanicu i nervozu.

Ako vam je potrebno nešto što će vas razbuditi, pokušajte sa celovitim namirnicama koje će vam dati dovoljno energije.

Zauvek se rešite praznih kalorija

Jedna od najvećih promena u ovim godinama je u metabolizmu i načinu na koje naše telo procesuira kalorije, a činjenica je da se on usporava.

- Fokusirajte se na to da ne jedete nezdravu hranu jer ćete putem nje, samo unositi puno kalorija, i to onih praznih - ističe nutricionista Džesika Krandal i savetuje da tako samo gubite nutrijente koji su vam trenutno potrebni.

Jedite svakih nekoliko sati

Ne samo da je važno doručkovati kako biste pokrenuli metabolizam, nego je potrebno nešto grickati tokom čitavog dana.

Krandal savetuje da jedete svaka četiri ili svakih šest sati kako biste telu dali dovoljno energije, što može pomoći kod topljenja kalorija.

Tražite antioksidanse

Verovatno ste naučili da su antioskidansi zdravi, ali nutrijenti su posebno važni kada starimo, a pomoću njih možemo prevenirati probleme koji se javljaju u ovim godinama, poput oštećenja kože, pa čak i razvoja karcinoma.

Možda ste primetili da vas bole kosti i zglobovi, a upravo dovoljna količina antioksidanasa iz voća i povrća može da pomogne.

Svakog dana malo omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su veoma korisne za celokupno zdravlje. Ako povećate unos omega-3 masnih kiselina, zglobovi će vas manje boleti.

Verovatno ste pre 20 godina mislili da ste baš vi neuništivi, ali verujemo da danas shvatate da vam je potrebno malo pomoći kako biste očuvali zdravlje.

Pazite kako se krećete

Možda vam se čini da morate da zaboravite na sve vežbe koje ste praktikovali pre 20 godina, ali to ne mora da bude slučaj, potrebno je samo malo modifikovati program.

Pronađite nekoliko zabavnih aktivnosti i u njima uvek uživajte. Možda danas više ne možete da trčite pet kilometara svakog dana, ali možete da hodate ili vozite bicikl.

Prestanite da izbegavate lekara

Nikada se ne može dovoljno puta ponoviti koliko je važno prevenirati bolesti, baš iz tog razloga je važno razgovarati sa stručnjacima, s trenerom koji će za vas napraviti najbolji program vežbanja, s nutricionistom koji će vam napraviti plan ishrane, ali nikako ne smete izbegavati godišnji pregled kod lekara kao deo preventive.

Posebno je to važno činiti redovno u ovim godinama, a posebno ako u vašoj porodici postoje neke bolesti koje se mogu dogoditi i vama. Slušajte svoje telo i ako vas nešto boli - ne ignorišite ga, već posetite lekara.

Izvor: N1/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još