IZAZIVA NIZ ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Koliko je za decu rizično prekomerno konzumiranje voćnih sokova?

Voćni sokovi su omiljeni napici dece. Nutritivna svojstva su im neupitna, ali pedijatri upozoravaju na rizike preterivanja sa njihovim konzumiranjem.

Prema studijama koje je sprovela Američka akademija za pedijatriju, preterano davanje voćnih sokova može da naštetiti zdravlju deteta.

Voćni sok u ishrani dece

Iako voćni sok sam po sebi nije loš, prekomerno konzumiranje voćnog soka moglo bi da donese zdravstvene probleme povezane sa ishranom, probavnim sistemom ili zubima.

Kao što znamo, čak i najzdravija opcija kao što su domaći sokovi mogla bi da dovede do posledica po naše zdravlje ako ih konzumiramo u prekomernoj količini, prema studiji objavljenoj u časopisu "Pediatrics".

Ipak, sokovi su postali vrlo prihvaćena hrana među dečijom populacijom – jednostavno ih je i lako pripremiti i poslužiti. Takođe su izvrsna alternativa za smirivanje gladi. Roditelji ih doživljavaju kao zdravu opciju koja u velikoj meri zamenjuje slatkiše, gazirana pića ili ostale poslastice namenjene deci.

Nedostatak hranjivih supstanci

Potencijalna pothranjenost je efekat kog se pedijatri boje kada deca konzumiraju previše voćnog soka. Ovaj ishod je moguć jer konzumiranje sokova može da smanji apetit deteta.

Roditelji mogu da veruju da je dete dobro hranjeno, ali mogu da mu nedostaju neke preko potrebne hranjive supstance.

Sokovima nedostaje i potrebna količina masti, proteina, većina vitamina, a u slučaju kupovnih sokova, nedostaju i vlakna.

Voćni sok i zubni karijes

Pojava zubnog karijesa kod dece povezana je sa prisutnošću šećera i polisaharida u ishrani zbog produžene izloženosti zuba.

Prekomerna težina

Veza između unosa voćnih sokova i gojaznosti postoji, iako trenutno nedostaju dugoročne studije koje bi potvrdile ta zapažanja. Zbog visokog kalorijskog procenta, sokovi bi mogli da izazovu energetski disbalans.

Stručnjaci se slažu da postoji dugoročna veza između unosa većih količina šećera i postojanja metaboličke neravnoteže. Povećani unos šećera je zbog toga povezan sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i drugim kardiometaboličkim rizicima.

Voćni sok može da smanji konzumiranje celovitog voća

Voćni sokovi su zbog svog ukusa i jednostavnosti konzumiranja, zgodan proizvod i mnogo ih je lakše konzumirati od celog voća.

Osim toga, roditelji ga obično doživljavaju kao zdrav proizvod, tako da uglavnom ne ograničavaju decu pri konzumiranju, ali treba znati da sokovi ne bi smeli da zamene konzumiranje celih voćnih plodova.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još