Viškovi postaju radnici ili gazde

Otpuštanje radnika postalo je uobičajeno, kao neka vrsta tranzicionog šlagvorta, ali nisu svi gubitnici ostavljeni na cedilu. Posredstvom dvogodišnjeg projekta "Otpremninom do posla" dosta viškova i "stečajaca" iskoristilo je šansu da se ponovo zaposle, uz novčane stimulacije. Prema dosadašnjim rezultatima, 2007. godine je 495 nezaposlenih s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje rešilo svoju poslovnu sudbinu posredstvom projekta "Otpremninom do posla". 

Predviđanja su da će se 2008. godine daleko veći broj, oko 1.000 lica, uključiti u neki od ponuđenih modaliteta poslova, jer su za dvostruko veći broj korisnika obezbeđena i namenska sredstva − navodi za "Pregled" Tijana Mahineu, predstavnica ovog projekta, koji se sprovodi u koordinaciji s Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i NSZ, te uz saradnju s programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Javni poziv objavljen je 26. februara u NSZ i biće otvoren do utroška rapoloživih sredstava. Uslovi su da viškovi kao novčani podsticaj na raspolaganju imaju bespovratnu novčanu pomoć od NSZ u iznosu od 130.000 dinara, te dodatno od projekta "Otpremnine", po 80.000 dinara, odnosno ukupno 210.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Moraju pri tom da ulože najmanje 80.000 dinara u novi posao. 

Drugi način da se zbrinu, ukoliko smatraju da ne mogu da postanu mali preduzetnici sami, jeste da kod novog poslodavca ulože bar 80.000 dinara za svoj novi posao, navodi Tijana Mahineu. Dobar odaziv poslodavaca bio je u Surdulici, Bosilegradu, Bajinoj Bašti. U Vranju je 48 otpuštenih iz "Simpa" i "Jumka" našlo posao kod privatnika u tekstilnoj − "Vizatekstil", "Stefan Teks", "Boteks", odnosno drvnoj industriji − "Lagado", "Inak", "Femili sistem". Dvogodišnji projekat je, inače, "težak" dva miliona evra, koliko iznosi donacija Austrijske agencije za razvoj, dok se iz republičkog budžeta ove godine izdvaja dodatnih 80 miliona dinara, koliko i lane. Uvodi se, međutim, i niz novina, jer se viškovima pruža prilika da osnuju svoje radničke kooperative, dakle da ujedine svoje otpremnine i tako budu udružena grupa preduzetnika. 

Takođe se daje mogućnost da otpušteni osnivaju svoja mala preduzeća od sporednih vrsta usluga (na primer, čišćenje, održavanje, transport, ugostiteljstvo i slično), koje bi pružale ne samo matičnoj, nego i drugim firmama. Pored ove dve nove mogućnosti, uvodi se i treća - mogućnost da se poslodavcu daje 100.000 dinara za trajno primanje u radni odnos radnika proglašenog viškom, uz uslov da on ovaj novac može da koristi samo za opremanje radnog mesta ili obuku nezaposlenog. Za ovu godinu predviđeno je zbrinjavanje do 200 osoba na ovaj način. Javni poziv biće objavljen naknadno i trajaće do ispunjenja kvote.

("Pregled")

Pogledajte još