PRVI U SVETU: Papua Nova Gvineja izabrala ministra za kafu

Papua Nova Gvineja izabrala je novu vladu, a u njoj je i prvi ministar za kafu Džo Kuli.

- To što smo postavili ministra za kafu, a verujem da je prvi u svetu, pokazuje koliko naša vlada želi da se posveti razvijanju ključnim sektora poljoprivrede - rekao je premijer ove zemlje Džejms Marape.

Marape je početkom ovog meseca reizabran na funkciji prvog čoveka vlade, a osim ministra kafe Papua Nova Gvineja dobila je i ministra za palmino ulje.

Ministar za kafu je poslanik iz okruga Anglimp-Saut Vagi, u centralnom planinskom regionu, a Kuli kaže da je razumeo izazov jer dolazi iz doline koja je nekada bila ogromna plantaža kafe.

- U fokusu ministra Kulija biće kafa, kafa i kafa. Želim da pijem kafu napravljenu u Goroka, Mt Hagen, Lae i drugim delovima zemlje. Želim da vidim više kafe koja se uzgaja za izvoz na unosna svetska tržišta - rekao je premijer.

Proizvodnjom kafe u zemlji dominiraju mali farmeri sa sela, koji proizvode blizu 85 odsto godišnjeg roda u zemlji. To je izvor prihoda za blizu dva miliona ljudi, odnosno jedne četvrtine stanovništva, piše "Gardijan".
Kafa je druga najveća poljoprivredna roba u zemlji nakon palminog ulja, koja čini 27 odsto ukupnog izvoza poljoprivrede i šest odsto BDP-a zemlje.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još