PREDSEDNIK VUČIĆ DONEO ODLUKU: Ana Brnabić mandatar za sastav nove vlade

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije biće Ana Brnabić, saopštio je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, odluka o mandataru je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima.

Brnabić neće biti četiri godine predsednica vlade, mandat će joj trajati kraće, kazao je Vučić i dodao da će doći do promena u vladi 2024. godine.

- Ali je važno da ostane predsednica vlade da bismo mogli da nastavimo da rešavamo probleme - naglasio je.

- Ponosan sam što imam takvog saradnika i što sam mogao, da kažem da na funkciju, možde ne s tolikim legitimitetom, ali na moguće najvažniju funkciju u zemlji predložim ženu, sposobnu, obrazovanu, marljivu i pre svega lojalnu Srbiji - rekao je Vučić.

Dodao je da je ona u stanju da 13 sati razgovara s poljoprivrednicima i preuzima na sebe najteže stvari, od kojih drugi beže, te da u nju ima izuzetno poverenje.

Vučić je rekao i da će Miloš Vučević biti "veoma značajan činilac nove Vlade", kako je rekao, "svakako potpredsednik".

- Dačić će imati još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije. To pokazuje poverenje koje imam. Dačić, sem važnog ministarskog mesta, imaće funkciju koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali, u kojeg imamo poverenje biće jedan od potpredsednika - naglasio je Vučić.

Biće mnogo promena u Vladi, naglasio je.

- Ovo je naš dogovor, nema trzavica, svađa problema. Postali smo i prijatelji, dobro znamo šta radimo - naveo je Vučić.

Vučić je u sredu, nakon sednice Predsedništva SNS-a, rekao da zna ime mandatara za sastav nove vlade, ali da će to ime saopštiti "u narednih 48 sati".

Kazao je da Brnabić nema šta da zameri.

- Ima nekih ministara koje po dva dana ne mogu da dobijem, pa ih pitam kako vas onda običan čovek dobije. Nije da se baš bave Kosovom - rekao je.

On je naveo da članovi Predsedništva SNS nisu želeli da se glasanjem izjašnjavaju i dele oko Brnabić i Vučevića, već da će podržati odluku koju on, kao predsednik Republike, donese.

Izvor: N1/FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još