RADI VIŠE JAVNE SIGURNOSTI: Šetanje pasa u Iranu uskoro će biti zabranjeno

Šetanje pasa uskoro će se smatrati ilegalnim, kaže iranska policija.

- Šetanje pasa u parkovima je nezakonito, a građani će uskoro policiji prijavljivati takve prekršaje - rekao je šef teheranske policije Husein Rahimi.

Prema Rahimijevim rečima, ukoliko budu kršili ovu zabranu, protiv vlasnika pasa će biti pokrenut pravni postupak. Kako prenosi portal Khabar Online, narušavanje javnog reda i mira koje uzorkuju psi u stambenim zgradama takođe odmah treba prijaviti policiji.

Od prošlog meseca zvanično je zabranjeno dovođenje pasa u parkove i na zelene površine u Iranu. Vlasti na ovaj način žele da stvore "više javne sigurnosti". Međutim, vlasnici pasa do sada se toga nisu pridržavali, a iranski borci za prava životinja kažu da su takve mere preterane.

Kućni ljubimci nisu dobrodošli u nekim delovima društva u šiitskom Iranu, posebno među strogo religioznim stanovništvom. Psi se takođe smatraju prljavim u islamu.

Ipak, trend kućnih ljubimaca u porastu je poslednjih godina, posebno nakon pandemije koronavirusa. Baš zbog toga, u Iranu se otvara sve više veterinarskih ordinacija i specijalizovanih prodavnica za životinje.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još