Berza će izdržati "ovu malu krizu"

I juče je nastavljen pad indeksa Beogradske berze i ponovo je zabeležen veći pad kod najlikvidnijih akcija − izjavila je za "Privredni pregled" Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze i u tom kontekstu podsetila da je, recimo, indeks BELEX 15, koji obuhvata najlikvidnije akcije, izgubio oko 4,72 odsto svoje vrednosti, a oko tri odsto indeks BELEXline. Juče je, međutim, kaže Dostanićeva, bilo neznatno više akcija čija je vrednost rasla od onih kojima je padala. Prema njenim rečima, u Berzi još nemaju konačne podatke o tome kakvo je bilo učešće stranih investitora u trgovini i na kojoj strani − odnosno da li su kupovali ili prodavali akcije. Na Beogradskoj berzi, dok smo razgovarali sa direktorkom Dostanić, još su bile u toku i analize o tome da li se nešto dogodilo i pod uticajem manipulativnih aktivnosti i kakvo je generalno ponašanje investitora, odnosno da li i koja vrsta investitora ima neku vrstu panične reakcije. 

Nesporno je da se Beogradska berza suočava sa do sada najvećim padovima, pogotovo indeksa BELEX15, ali prema rečima Gordane Dostanić, juče je u Beogradskoj berzi pomno praćeno i šta se dešava na regionalnim berzama. Uočeno je da je i na njima došlo do pada indeksa, ali istini za volju, u manjem procentu nego indeksa Beogradske berze. Juče su, kaže naša sagovornica, nastavljeni padovi, i to veliki, i na velikim evropskim berzama. Na nekima od njih zabeleženi su padovi berzanskih indeksa od preko jedan, pa čak i preko dva odsto. To svakako ima direktan uticaj i na našu Berzu, i to preko investitora koji su ovde. To više nisu sredstva koja mogu da se iznesu na ovo tržište, s obzirom na to da na velikim i dominantnim tržištima imaju gubitke. 

Analize o tome šta se i zašto događa na velikim svetskim berzama upućuju na to da je sve ovo posledica ulaska investitora u robe čije cene rapidno rastu. Ovakvi potresi na svetskim berzama utiču, naravno, i na manja tržišta, ističe Gordana Dostanić. Ono što u ovoj situaciji pada na Beogradskoj berzi, ipak, ohrabruje jeste to što investitori smatraju da su u pitanju samo trenutne teškoće. U razgovoru sa svim investitorima, strani portfolio investitori, naravno, ističu da je, dugoročno gledano, na jednu-dve ili tri godine, srpsko tržište najjače u regionu. Sudeći na osnovu toga sada treba samo izdržati ovaj mali period krize. Treba izdržati ovaj period velikog i bolnog hlađenja tržišta, a po oceni naše sagovornice, najbolnija reakcija i najbolnije iskustvo imaju naši ritejl investitori.

("Pregled")

Pogledajte još