Tender za "Zastavu" 15. aprila

Za "Jat" zainteresovano šest velikih svetskih kompanija. Prodaja imovine 31. marta.

Javni poziv za izbor savetnika za privatizaciju "Telekoma", koji bi prvi trebalo da izađe na berzu, biće raspisan 30. marta, a tender do kraja ove godine, eventualno početkom naredne. Vrlo brzo nakon toga, na red stiže i tender za savetnika za "Galeniku". 

Istovremeno, privatizacioni savetnik za "Jat" posao ubrzano privodi kraju i realno je očekivati da će tender biti raspisan krajem maja, a šest velikih kompanija širom sveta već je izrazilo zainteresovanost za našu nacionalnu aviokompaniju, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar ekonomije i regionalnog razvoja u ostavci Mlađan Dinkić, naglašavajući da Agencija za privatizaciju nastavlja s ovim poslovima kako je i dogovoreno, što znači da će biti ispoštovan i kraj godine kao rok za završetak, uz šezdesetak aukcija mesečno. 

Dinkić je takođe precizirao da će rok za prijavljivanje na tendere koji se raspisuju isticati najranije 15. juna, što će potencijalnim investitorima dati mesec dana nakon parlamentarnih izbora da sagledaju prilike i odluče da li će ulagati. U tom kontekstu, Dinkić je najavio da će 15. aprila biti raspisan tender za "Zastava automobile", dok rok za dostavljanje ponuda ističe sredinom juna. Za "Zastavu", pored pribojskog FAP-a, veoma je zainteresovana kineska kompanija FAW, za koju je Dinkić rekao da je veoma jaka i ozbiljna kompanija, peta u svetu, s lane ostvarenih 22 milijarde dolara prihoda, što je, u stvari, polovina našeg prošlogodišnjeg BDP-a. 

On je, takođe, najavio da sledeće nedelje u posetu "Zastavi" dolazi još jedna velika svetska kompanija, a biće to i veliko iznenađenje, budući da ta firma "nikada ranije nije izrazila interesovanje za kragujevačkog proizvođača automobila". Inače, zahtev za pristup podacima o preduzeću mogu da dostave do 20. marta ponuđači koji tri poslednje godine proizvode automobile uz poslovni prihod od najmanje 500 miliona evra u 2006. i finansijski investitori s aktivom od najmanje dve milijarde evra u toj godini. 

Završna aukcija na tenderu za prodaju imovine "Geneksa", kako je podsetio Dinkić, biće održana 31. marta, pri čemu će početna cena biti najviša ponuđena na tenderu. Kao što je poznato, za kompleks objekata u beogradskom Bloku 20, računajući i hotel "Kontinental", apartmane i poslovni prostor, početna cena bila je 85 miliona evra, a za dva hotela i stanove na Kopaoniku 45 miliona. Za "Geneksovu" beogradsku imovinu u celini bilo je veliko interesovanje, a dokumentaciju za objekte na Kopaoniku otkupilo je šest kompanija. Prema Dinkićevim rečima, već 11. aprila sledi aukcija i za imovinu "PTT − ugostiteljstva", a reč je o dva hotela − zlatiborskoj "Zelenkadi" i kopaoničkom "Srebrncu". 

Prema Dinkićevim navodima, slično kao i RTB Bor, beogradsko građevinsko preduzeće "Ivan Milutinović", zbog visokih dugova, biće privatizovano u celini − ali samo kao imovina. Isti tretman imaće "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, s tim što će sada u njenim okvirima svoj pogon otvoriti beogradska "Obuća", koja odlično posluje i ima obezbeđen plasman, a na taj način posao će dobiti oko 200 radnika s tog područja. Inače, kad je reč o RTB, Dinkić je rekao da je prva rata od 150 miliona evra "legla u petak", a da je rok za drugu 4. april. Kad je u pitanju JRB, do kraja nedelje biće potpisan ugovor sa drugoplasiranim, budući da trećerangirani nije blagovremeno podneo prigovor. A kad je reč o daljoj sudbini "Magnohroma", odluka je da se on privatizuje po delovima, a do tada će biti na subvencijama.

("Pregled")

Pogledajte još