PRVI U SRBIJI: Kragujevac uvodi eko-pravila za ugostitelje i prehrambenu industriju

Kragujevac, prvi grad u Srbiji, uvodi eko-pravila za ugostitelje i prehrambenu industriju, rekao je predsednik ekološke radne grupe u lokalnoj samoupravi Dejan Nestorović.

- Dobra stvar je da je već doneta turistička odluka za ugostiteljske objekte, koji će od januara 2023. godine morati da ugrade elektrostatičke filtere na bazi aktivnog uglja i da spreče neprijatne, 'aromatične mirise', koji završavaju u vazduhu prilikom pripreme hrane - rekao je Nestorović, a preneo portal "Glas Šumadije".

Nestorović je pozvao građane da nadležnim inspekcijama u Skupštini grada redovno prijavljuju ugostitelje, počev od 1. januara 2023 godine, koji ne budu poštovali novu zakonsku odluku.

On je istakao da se većina vlasnika lokala već zauzela za zaštitu životne sredine.

- Dobra stvar je što je većina pekara, koji su do sada pekli najveće količine hleba i peciva u Kragujevcu, već prešlo na eko-peći ili su izmestili su svoju proizvodnju van užeg jezgra grada - kazao je Nestorović.

Kako je objasnio, za proizvodnju u gradskom eko-sistemu, po još jednoj ekološkoj novoj odluci u izradi, koristiće se samo gas i struja, dok će u ruralnim eko-sistemima biti dozvoljene i čvrste sirovine.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još