NAJVIŠE U BEOGRADU, NIŠU I NOVOM SADU: Oko 7.500 dece vakcinisano HPV vakcinom o trošku države

U poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), do sada je oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom.

Najsavremenijom devetovalentnom HPV vakcinom vakcinisano je oko 3.500 dece uzrasta do 14 godina, dok je 4.000 vakcinisane dece starijeg uzrasta, saopštio je RFZO.

Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima, kao što su Šabac i Pančevo.

U saopštenju se dodaje da se dodatne količine vakcine kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama, tako da su obezbeđene količine i za svu decu koja su već započela vakcinaciju, prenosi Tanjug.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru.

RFZO podseća da se radi o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna, što znači da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet godina do 19 godina, pre prvog seksualnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon šest meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.