BESMRTNA MEDUZA: Naučnici otkrili koja krema je najbolja protiv starenja

Naučnici u Španiji otkrili su genetski kod "besmrtne meduze" – stvorenja sposobnog da se stalno vraća u stanje mladosti i nadaju se da će tajnu njihove dugovečnosti moći da iskoriste protiv starenja ljudi.

Marija Paskal-Torner, Viktor Kvesada i njihove kolege sa Univerziteta u Ovijedu, mapirali su genetski niz meduza koja se može više puta "vraćati u život", odnosno u fazu larve. Iako mnoge vrste meduza imaju neku sposobnost da "preokrenu starenje" i vrate se u fazu larve, većina ih gubi ovu sposobnost kada dostignu seksualnu zrelost, napisali su autori. Ali, to nije pravilo i za junaka naše priče - meduzu turitopsis dohrni.

- Znali smo da je ova vrsta u stanju da napravi mali evolucioni trik možda za 15, 20 godina - rekao je Monti Grejem, stručnjak za meduze i direktor Instituta za okeanografiju Floride, koji nije bio uključen u istraživanje.

Ovaj trik je ovoj vrsti i doneo nadimak "besmrtne meduze", što je izraz za koji Grejem ipak priznaje da je pomalo preteran.

Ono što su otkrili jeste da ova meduza ima varijacije u svom genomu koje ga mogu učiniti boljim u kopiranju i popravljanju DNK materijala. Takođe se čini da su bolje snalazi u regeneraciji i u održavanju krajeva hromozoma koji se nazivaju telomere. Pokazalo se da se kod ljudi i drugih vrsta dužina telomera skraćuje sa godinama.

Grejem je, prenosi RTS, međutim izjavio da istraživanje nema neposrednu komercijalnu vrednost.

- Ne možemo da gledamo na to kao, na otkriće koje će nam omogućiti da napravimo kremu za podmlađivanje kože od meduza. To ima više veze sa razumevanjem procesa i funkcionalnosti proteina koji pomažu ovim meduzama da izbegavaju smrt. To je jedan od onih radova za koji mislim da će otvoriti vrata novoj liniji studija koju vredi nastaviti - zaključio je Grejem.

Izvor: Politika.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još