UBLAŽITE UMOR, POBOLJŠAJTE VID: Koji su benefiti očne joge?

Očna joga predstavlja pokrete koji za cilj imaju da ojačaju očne mišiće. Oni koji je praktikuju nadaju se da će im pomoći da poprave vid, smanje simptome suvih očiju i tenziju očnog mišića.

Iako ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnje da ovaj tip joge zaista pomaže kod oboljenja poput asigmatizma, mnogi koji je praktikuju kažu da im je pomogla u fokusiranju i smanjenju umora očiju.

Benefiti očne joge

Dosadašnja istraživanja pokazala su da ovaj tip joge zaista može da umanji simptome nekih očnih problema.

Vid

Jedna studija pokazala je da tehnike joge koje se koriste za vežbanje očiju mogu da poboljšaju vid osoba koje je praktikuju, te da smanje svoju dioptriju. Ipak, potrebno je još istraživanja na ovu temu.

Glaukom

Neke studije su pokazale da očna joga može da spusti intraokularni pritisak (IOP) u samom oku. Samim tim, dolazi do usporavanja progresije glaukoma, stanja koje narušava očni nerv.

Suve oči

Iako ne postoje naučni dokazi, neki pojedinci tvrde da im je očna joga pomogla pri uklanjanju simptoma suvih očiju, naročito nakon operacije katarakte.

Napregnute i umorne oči

Budući da očnom jogom vežbamo očne mišiće, samim tim, pomažemo našim očima da se manje umaraju tokom dana, naročito ukoliko dugo sedimo pred računarom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još