RECEPT DANA: Govedina Velington

Sastojci:

- 600 g bifteka
- 400 g šampinjona
- 200 g praziluka
- 200 g pileće džigerice
- 500 g lisnatog testa
- kašika senfa
- žumance
- so i biber
- ulje za prženje
- 2 kašike brašna

Priprema:

Premazati biftek senfom sa svih strana, posoliti i pobiberiti. Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane – da dobije lepu koricu. Ostaviti sa strane.

U blenderu izmiksirati pečurke, praziluk i pileću džigericu da se dobije fina kompaktna masa. U dubokom tiganju zagrejati ½ kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući dok svi sokovi iz namirnica ne ispare (odprilike 10-15min). Ostaviti masu da se prohladi.

Posuti radnu površinu sa malo brašna, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik (otprilike 40×30 cm). Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane. Testo bi trebalo da se nalazi celom dužinom i obimom oko mesa. Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne. Tako pri pečenju masa nigde neće curiti, a testo se neće otvarati.

U posudu staviti papir za pečenje i na njega pažljivo staviti dobijenu veknu. Premazati je žumancetom i staviti je u prethodno zagrejanu pećnicu na 200°C na 25-30 minuta. Po želji, posle mazanja žumancetom, veknu ukrasiti blagim zarezima noža.

Savet: Uz govedinu Velington može se servirati sotirano povrće – krompir, šargarepa, patlidžan, praziluk...

Izvor: Kitchentv.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još