Vlada bila administracija u službi predsednika

BEOGRAD, 8. jula 2011. (Beta) - Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio je u petak da je Vlada Srbije premijera Mirka Cvetkovića na političkom planu bila administracija u službi predsednika Republike, tako da ne može mnogo da se hvali, a ni previše kudi.

Gligovor, koji je saradnik Bečkog instituta za medjunarodne ekonomske studije, kazao je agenciji Beta da je tokom tri godine mandata Vlade Srbije osnovni propust bio što nisu sprovedene praktično nikakve reforme u fiskalnom sistemu, javnom sektoru, a ni na trzištu rada.

"Veća je pažnja posvećena spasavanju postojećih, uglavnom prezaduženih monopola nego otvaranju mogućnosti za nove poslove i tako za zapošljavanje", ocenio je on.

Gligorov je naglasio da, pored toga, nije povećana efikasnost investiranja u infrastrukturne i druge kapitalna ulaganja, što je takodje imalo za posledicu pad zaposlenosti.

"Verovatno najbolji potez Vlade Srbije bilo je rano obraćanje Medjunarodnom monetarnom fondu za pomoć. Iz toga je proistekla rana primena takozvane Bečke inicijative, koja je obezbedila da banke ne povlače novac iz Srbije", kazao je ekonomista Vladimir Gligorov agenciji Beta.

Pogledajte još