OZBILJNO KAO I FIZIČKO: Koji znaci otkrivaju da ste žrtva verbalnog nasilja, a da toga niste ni svesni?

Verbalno zlostavljanje u vezi je jednako ozbiljno kao i fizičko nasilje. Ono se ponekad teško prepoznaje, međutim može biti jednako destruktivno kao i fizičko. Možda zato što "povrede" nisu očigledne, čak i samoj žrtvi može biti veoma teško da razume šta se dešava.

Kada čujemo reč "zlostavljanje" naš um se okreće samo fizičkom nasilju, ali isto tako ozbiljno za psihu osobe može biti i verbalno zlostavljanje. Ovo je oblik nasilja koji nije očigledan, jer nasilnik lako "kamuflira" ovo ponašanje i "provlači" ga kao nešto normalno ili zabavno.

Pa kako će osoba znati da li je žrtva verbalnog nasilja?

Uvek razmislite pre nego što progovorite

U većini razgovora sa partnerom, svaka vaša reč je veoma pažljivo promišljena i pre nego što progovorite uvek razmislite kako će on reagovati. Ako pre nego što progovorite pomislite: "Bolje da ovo ne govorim, jer će biti napetosti i svađa", onda treba da preispitate svoj odnos.

Ne zabavljate se dobro

Tačnije, zaboravili ste kada ste se poslednji put lepo proveli. Vašim odnosom dominiraju svađe i uvrede. U isto vreme, oklevate da izađete ili pokušavate da to izbegnete, jer znate da će kraj noći doneti svađu i prepirke.

Vaše reči se stalno pogrešno shvataju

Da li ste primetili da svaki put kada argumentovano iznosite svoje stavove, pogotovo ako nisu u korist vašeg partnera, on menja ono što kažete u svoju korist. Najverovatnije je vaš partner manipulator koji uvek želi da bude u pravu čak i ako to znači da ćete vi na kraju zaplakati.

Instinkt vam govori da nešto nije u redu

Ako često mislite da bi bilo bolje da napustite ovu vezu, da ne tolerišete da neko tako razgovara sa vama i da vas grubo tretira ili ako osećate da stvari nisu u redu, a da ne možete tačno da utvrdite šta se dešava, onda je verovatno vaš instinkt u pravu. Poslušajte ga!

Uvrede su samo "šale"

Ako ste više puta bili žrtva verbalnog zlostavljanja, osetićete da vaša osećanja i misli nisu važne. "Zašto si tako emotivna/uznemirena? To je bila samo šala" ili "Samo sam se šalio. Ne shvataj sve tako ozbiljno“ - često ćete čuti da kaže osoba koja koristi verbalno nasilje.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još