SEKS KAO LEK: Koji su zdravstveni benefiti vođenja ljubavi?

Seksualni odnosi jesu važan faktor našeg života, a u kakvoj su vezi seks i zdravlje, otkrivamo vam u nastavku teksta.

Seks i seksualnost deo su života, a pored glavnog cilja - reprodukcije, seks utiče na intimnost i zadovoljstvo. Seksualna aktivnost ima brojne fizičke, intelektualne, emotivne, psihološke i socijalne benefite.

Ali, pre nego što se pozabavimo benefitima, važno je napomenuti da je tokom seksualnih aktivnosti veoma važno razmišljati i o seksualno zdravlju, te seksu treba pristupati odgovorno.

Celokupno zdravlje

Jedna studija otkrila je da je seks dobar za kardiovaskularno zdravlje i da snižava krvni pritisak, jača srce, ali i mišiće, poboljšava libido, sagoreva kalorije i sprečava rizik od srčanog i moždanog udara, kao i hipertenzije.

Ljudi koji su seksualno aktivni češće i vežbaju i imaju bolje navike kada je ishrana u pitanju, pokazala su istraživanja.

Imunitet

Jedno istraživanje pokazalo je da osobe koje imaju češće seksualne odnose (jednom do dva puta sedmično) imaju više imunoglobulina A (IgA) u svojoj pljuvački. U pitanju je antitelo koje igra glavnu ulogu u sprečavanju bolesti i na prvoj je liniji kada je odbrana od humanog papiloma virusa odnosno HPV-a.

Bolji san

Naše telo, tokom intimnog odnosa, ispušta oksitocin, hormon ljubavi, ali i endorfin. Kombinacija ova dva hormona deluje kao sedativ, pa samim tim, imamo i kvalitetniji san.

Smanjuje glavobolje

Studije su pokazale da seksualno aktivni pojedinci imaju manji rizik od glavobolja i migrena. Isto tako, istraživanja su pokazala da 60% osoba koje pate od migrene osećaju manje simptome nakon intimnog odnosa.

Benefiti seksa za muškarce

Nedavna studija pokazala je da muškarci koji češće imaju intimne odnose imaju manji rizik od raka prostate. Uz to, imaju i 50% manje šanse od smrtnosti.

Benefiti seksa za žene

Pored toga što seks i dostizanje vrhunca poboljšava cirkulaciju i deluje kao prirodni lek protiv bolova, seks ženama pomaže u kontrolisanju bešike, umanjuje menstrualne bolove, jača mišiće karlice i smanjuje rizik od endometrioze.

Seks i mentalno zdravlje

Seks umanjuje anksioznost i depresiju, povećava osećaj zadovoljstva, sreće i samopouzdanje. Uz to, poboljšava odnos s partnerom, jača vezu i pomaže pri pokazivanju emocija.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još