"PRESTOL" U SLOVENIJI: Izložba srpskog fotografa Pavela Surovog otvorena u Mariboru

Izložba "Prestol" srpskog fotografa Pavela Surovog otvorena je u Mariboru u Minoritskoj crkvi. Izložba je upriličena povodom desetogodišnjice od dobijanja titule Evropske prestonice kulture - Maribor 2012 u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture - Novi Sad 2022. Takođe,  proslavljen je jubilej 30 godina od osnivanja Narodnog doma Maribor. Organizatori izložbe su Narodni dom u Mariboru u saradnji sa Kulturnim centrom Kisač. Izložbu "Prestol" svečano je otvorio gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič u prisustvu čelnika gradova koji su bili Evropske prestonice kulture u prošlosti.

Foto. Janez Klenovsek

- Kada su me iz kontaktirali iz Slovenije da bi hteli da moja izložba bude prikazana u Mariboru i poslali mi snimak prostora Minoritske crkve odmah sam znao da je to dobitna kombinacija za prikaz mojih fotografija s obzirom  na to da tema odgovara datom prostoru crkve. Čast mi je i zadovoljstvo što su u Sloveniji smatrali da moja izložba "Prestol" treba da uveliča proslavu ovakavog velikog jubileja. Takođe me raduje što će se slovenačka publika moći da se upozna sa mistikom narodnih nošnji sa Balkana koje su ispričane kroz različite uloge. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim i pohvalim organizatore na gostoljubivosti i velikom profesionalizmu čelnih ljudi Narodnog doma Maribora. Poruka izložbe "Prestol" pored stalne težnje naroda i pojedinaca za moći, stalni sukob dobra i zla u svetu, može da se prevaziđe uz ljubav, veru i nadu, što odražava i duhovni smisao samog života i našeg postajanja - izjavio je srpski fotograf Pavel Surovi.

Foto: Janez Klenovsek

Naziv izložbe "Prestol2 predstavlja u svetskom i duhovnom smislu borbu naroda za moć tj. prestol. Sam naziv aludira da arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na tronu. Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih određuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Prestol predstavlja i biblijski aspekt hrišćanstva. Autor i fotograf Pavel Surovi je svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz.

Foto: Janez Klenovsek

Minoritska crkva koju su minoriti poklonili Gradu Mariboru na korišćenje za kulturne aktivnosti, pozorište, koncerte i izložbe daje jednu specifičnu atmosferu celoj izložbi. Izložba "Prestol" fotografija Pavela Surovog je postavljena u dva nivoa.

Fotografije velikih formata i led paneli visine 3 metra krase unutrašnjost crkve. Na mestu gde je stajao oltar postavljane su fotografije koje čine jedinstvenu pastoralnu scenu - tu je veliki oltarni krst, pa Sveta Marija sa Isusom koja je i zaštitnica Maribora, Sveta Tereza i Arhangel Mihajlo. Po ulasku u crkvu goste dočekuju arhangeli i ratnici koji štite hrišćanstvo.

Foto: Janez Klenovsek

Posebnu draž daje prostor ispod crkve, kde su postavljeni portreti manjih formata. U katakombama posetioci mogu pronaći na fotografijama Svetu Mariju Magdalenu, Isusa iz Nazareta, Svetu Terezu, Posejdonku, Grdanu, Ratnicu, Templarku Crvenkapicu, Kauboj...

Foto: Pavel Surovi

Autor: Nadlanu.com
Foto: Janez Klenovsek

Pogledajte još