POSEBNO CARSTVO ŽIVIH ORGANIZAMA: Koje su zdravstvene prednosti konzumiranja pečuraka?

Iako neki pečurke smatraju povrćem, one su posebno carstvo živih organizama. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave. Zašto su pečurke tako zdrave i zašto bi trebalo češće da ih konzumirate?

Nutritivna svojstva pečuraka

Pečurke sadrže veoma malo holesterola i praktično nemaju masti ni natrijuma u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način oslobađaju energiju iz masti, belančevina i ugljenih hidrata u hrani.

Neke vrste pečuraka podstiču imuni sistem i dobre su u borbi protiv karcinoma. Linoleinska kiselina u gljivama ima ulogu u sprečavanju nastanak karcinioma dojke i prostate.

Pečurke mogu da konzumiraju i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i podstiču normalno funkcionisanje jetre, pankreasa i endokrinih žlezda. Sadrže prirodan insulin i enzime koje pomažu u snižavanju šećera u krvi.

Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju pečurke jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Nuspojave

Međutim, treba biti pažljiv sa konzumiranjem pečuraka jer prevelika količina kod osetljivih može da prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.

Naravno, pečurke uvek treba kupovati kod pouzdanih dobavljača. Takođe, ako niste sigurni da li su neke pečurke jestive, radije ih ne dirajte kada ih ugledate negde u prirodi.

Izvor: hr.n1info.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još