PRIDRŽAVAJTE SE PRAVILA 5-4-3-2-1: Peganskom dijetom do zdravog gubitka kilograma

Peganska dijeta kombinuje veganski i paleo koncept ishrane, a vrlo je efektna kada je reč o gubljenju kilograma.

Kao što ime sugeriše, peganska dijeta zasnovana je na paleo i veganskoj dijeti. Ukratko, osobe na paleo dijeti konzumiraju samo hranu koja je bila dostupna u eri paleolita (starije kameno doba) i to: povrće, voće, orasi, ribu i meso.

Obično isključuje mlečne proizvode, žitarice, šećer, mahunarke, ulja, so, alkohol i kafu. Veganstvo propisuje suzdržavanje od bilo kakvih životinjskih proizvoda i nusproizvoda – uključujući meso, ribu, jaja, sir, jogurt i med – i umesto toga jede se biljna hrana.

Uglavnom, ideja je jesti više povrća i biljaka i smanjiti unos prerađene hrane – osnovna ideja koju dele drugi planovi zdrave ishrane.

Tokom dana treba da se pridržavate pravila 5-4-3-2-1. Što to znači?

Dakle, peganizam sugeriše da tokom dana jedemo na sledeći način:

5 porcija povrća (osim korenastog povrća)
4 porcije ugljenih hidrata: voće i žitarice (osim pšenice)
3 porcije proteina: riba, piletina, jaja, nemasna govedina
2 porcije mono i polinezasićenih masti (avokado, orasi)
1 porcija sojinog ili bademovog mleka

Prednosti ove dijete

Glavne prednosti peganske dijete su nizak unos šećera, velika količina dijetalnih vlakana, kao i nekonzumiranje proizvoda koji sadrže pesticide, antibiotike i hormone.

Stručnjaci su suglasni da ako se veganstvo i paleo dijeta i dalje kritikuju zbog mogućih loših posledica na zdravlje, peganizam nema taj problem, jer ne isključuje niti jedan tip namirnice. Ovo je dijeta koja u suštini vrlo podseća na tipičnu mediteransku dijetu, a u kojoj je primat stavljen na konzumaciju svežeg voća i povrća, kao i lokalnih mlečnih i životinjskih proizvoda.

Kako peganizam utieče na gubitak kilograma?

Kako ovakvim hranjenjem uvelike smanjujemo unos industrijskog šećera, prerađene i pržene hrane, gubitak kilograma je zagarantovan. Ono što je velika prednost ove dijete u odnosnu na druge restriktivne načine prehrane je to što stvara zdrav odnos prema hrani, te baš nikad nećete osećati glad dok se hranite prema uputstvima peganizma, a istovremeno ćete mršaviti.

Izvor: Elle.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još