MOĆAN NAPITAK: Matični sok od aronije oporavlja organizam posle bolesti

Aronija je jedna od najzdravijih vrsta bobičastog voća. Sok od ove biljke najčešće se koristi za lečenje anemije, ali je odličan i za izlečenje štitne žlezde, regulisanje rada pankreasa, čišćenje jetre i td.

Smatra se da aronija utiče na mišićne degenerativnosti očiju, podstiče zarastanje rana, usporava starenje kože i organizma, sprečava nastanak bora i štiti od negativnog UV zračenja.

Kako napraviti matični sok od aronije?

Ako sami pravite sok, recept je vrlo jednostavan. Kada plod aronije sazri, najbolje je pakovati ovo voće u pakovanje od 1 kg i zamrznuti. Po potrebi odmrznete i pravite sok.

Od 1 kg aronije najčešće se dobije oko 0,7 l soka, a ponekad i manje. Zamrzavanje neće imati negativan uticaj na kvalitet soka jer je poznato da aronija vrlo dobro podnosi niske temperature, pa će posle odmrzavanja postati još sočnija, sa više soka nego kad je sveža.

Najbolje je odmrznutu aroniju procediti ili propustiti kroz mašinu za mlevenje mesa, da bi se dobio pravi matični sok, ili kako ga još neki nazivaju, hladno ceđeni sok. U dobijeni sok od aronije ne treba da se dodaje konzervans. Takođe, preporuka je da se pije bez šećera i drugih zaslađivača. Može da se čuva 24 sata u frižideru, ali se preporučuje da ga popijete istog dana.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i njuhov "napad" na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još