Lubarda 1907-2007

Mora, Samoća, Zjap, Plod, Krik, Čvor, Zid, Sev, Logor, Zločin, Epilog 

Dužno poštovanje za sve koji su, bilo na koji način, učestvovali ili doprineli da do ove izložbe dođe. Uradili su to na najbolji i najprimereniji način i potpuno na nivou koji Lubarda zaslužuje. Galerijski prostor, i po veličini i na svaki drugi način dostojan njegovog dela. Ogroman posao da se sakupe radovi iz privatnih i državnih kolekcija.  Prateće manifestacije, projekti , prezentacija...  Čista desetka. 

Možda nije mesto, ali povod jeste, da još jednom konstatujemo da zaista ne brinemo dovoljno o svojoj kulturnoj baštini, o vrednostima koje je svet već davno priznao, mi ih se, eto, setimo samo za velike godišnjice. Postoji želja i volja da, na opšte dobro, zaživi Lubardin legat, i istinski entuzijasti i poštovaoci pravih vrednosti ozbiljno rade na tome, ali, nekako je neizbežno ono čuveno pitanje - mora li kod nas sve da bude tako komplikovano. 

Ova izložba,  dobra iza nove generacije mladih umetnika i poslenika u kulturi,   obavezna je za one starije koji su poznavali Lubardu. Ako je zaista pogledamo u oči, otvorene duše i čistog uma, ključni je argument, ali možda i poslednja opomena -  šta dobijamo, odnosno šta možemo da izgubimo svojom nebrigom. 

Još jednom smo se mogli podsetiti ili jasno spoznati, kolika je potreba, zbog veličine i značaja Lubarde kao umetnika i čoveka, da ispravimo nepravdu nanetu ovom velikom umetniku. Znači - iskreno se nadam da ćemo uskoro imati Lubardin legat.

Velika retrospektivna izložba "Lubarda 1907-2007. Između slike prirode i prirode slike" organizovana povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja u Muzeju istorije Jugoslavije. Otvorena je u subotu, 15. marta 2008. godine. Izloženo je 178 radova podeljenih u 11 tematskih celina: Mora, Samoća, Zjap, Plod, Krik, Čvor, Zid, Sev, Logor, Zločin, Epilog. 

Pre tridesetak godina (1967. i 1969.) Muzej savremene umetnosti i Galeriji SANU organizovali su velike izložbe Petra Lubarde. Prošle godine mogli smo gledati njegove slike u galerijama RTS, „Beograd“ i „Haos“,  i retrospektivu 60 slika u Plavom dvorcu na Cetinju, i sve ih zaista treba pohvaliti. Zahvaljujući Muzeju savremene umetnosti, Beograd i Narodnom muzeju Crne Gore, Cetinje, visokim ko-pokroviteljima: Borisu Tadiću, predsedniku Republike Srbije i Filipu Vujanoviću, predsedniku Republike Crne Gore imamo priliku da, posle 40 godina, vidimo jednu zaista veliku i reprezentativnu izložbu Petra Lubarde u Beogradu. 

Izložbu su otvorili Vojislav Brajović, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i Nikola Tasić, potpredsednik SANU za društvene nauke. Otvaranju izložbe prisustvovale su i Lubardina sestra Vera Doner i sestričina Đina Lazar koje su za ovu priliku doputovale iz Izraela. 

Izložba je otvorena do 26. aprila 2008.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović
 

Pogledajte još