Prvi idu "Merkur" i bolnica

Vešković: Na izbor za prodaju ove dve ustanove uticala je činjenica da je u njih dosta uloženo, zbog čega su interesantni stranim investitorima.

Rehabilitacioni centri u Vrnjačkoj Banji i Banji Koviljači prvi su na spisku za privatizaciju, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. "Merkur" u Vrnjačkoj Banji i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači su prva dva od 13 rehabilitacionih centara za koje je vlada donela odluku o privatizaciji, a raspisivanje tendera za prodaju očekuje se do kraja godine. Direktor "Merkura" Dejan Stanojević izjavio je Tanjugu da je, prema njegovom mišljenju, ovaj rehabilitacioni centar izabran jer je najuspešniji na jugu Srbije. 

- Kada je reč o poslovanju, značajan je podatak da "Merkur" 80 odsto prihoda ostvaruje na komercijalnom tržištu, a svega 20 odsto poslovanja pokriveno je sredstvima dobijenim od države - objasnio je on i dodao da su u poslednjih pet godina investirali iz sopstvenih sredstava oko tri miliona evra i značajno povećali i poboljšali kvalitet ponude. 

Prošle godine ostvareno je oko 12.000 noćenja stranih turista. Kompletno je završeno renoviranje soba u hotelima, a nije ostao nijedan nerenovirani kabinet i ordinacija. Izgrađeni su velnes, fitnes, akva centar... što je uslovilo da "Merkur" postane privlačan ne samo za domaće, već i za strane gostima, rekao je Stanojević. 

- Nadležno ministarstvo krenulo je u raspisivanje tendera za izbor privatizacionog savetnika, a kada će se tender raspisati ne znamo, jer sve zavisi od toga da li će to da radi nova ili stara vlada - naveo je Stanojević. Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković izjavio je da nije slučajno što su rehabilitacioni centri u Banji Koviljači i Vrnjačkoj Banji izabrani da budu prvi, jer spadaju u grupu najboljih centara, kako u pogledu upravljačke strukture tako i u pogledu pružanja usluga. 

- Ono što ih ističe je uspešan menadžment, dobar smeštaj, kao i vanpansionski "vodeni" sadržaj - objasnio je Vešković i dodao da je na izbor ove dve ustanove uticala i činjenica da je u njih već dosta toga uloženo i da su verovatno zbog toga interesantni stranom investitoru. 

- Privatizacija hotela u banjama nije baš najbolje prošla. Međutim, ovog puta privatizujemo nešto što zaista vredi - ukazao je Vešković, naglašavajući da prilikom privatizacije treba obratiti pažnju na uslove kupovine koji se postavljaju potencijalnom kupcu. On je podsetio da se insistiralo da se rehabilitacioni centri privatizuju tenderom, jer će jedino tako biti obezbeđen ozbiljan kupac koji se bavi tom delatnošću. Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači jedan je od najsavremenijih rehabilitacionih centara te vrste u Evropi.

("Pregled")

Pogledajte još