Ništa se ne može izgraditi genocidom

SARAJEVO, 11. jula 2011. (Beta) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je u ponedeljak iz Potočara kod Srebrenice da se ništa ne može izgraditi na genocidu niti se bilo šta može zaštititi genocidom.

"Ima onih koji insistiraju da ubice nisu ubice, da žrtve nisu žrtve i da mrtvi nisu mrtvi. Ali, to će nestati pred istinom koja će prevladati, čak i medju onima koji se tvrdoglavo kriju od nje. Mladić je u Hagu. Pravda je spora, ali na kraju dodje", rekao je Incko na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 16. godišnjice sradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Na komemoraciji na kojoj se u ponedeljak okupilo oko 40.000 ljudi, medju kojima najviši zvaničnici BiH, Incko je izrazio uverenje da će sudjenje Mladiću u Hagu uspostaviti moralnu ravnotežu.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun rekao je da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim porodicama, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

Predsednik Organizacionog odbora obeležavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković rekao je da je ovo za njega simbolična godišnjica, jer je imao 16 godina kada se desila srebrenička tragedija.

Predsednik Upravnog odbora Memorijalnog centra i ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da su Potočari najtužnije mesto u Evropi, ali i mesto sa kojeg se budućim generacijam šalje poruka pravde i mira.

Komemoraciji u Potočarima prisustvuju članovi porodica srebreničkih žrtava, Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predstavnici parlamenta BiH, Saveta ministara BiH, Vlade Federacije BiH, lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, američki ambasador u BiH Patrik Mun, zamenik turskog premijera Bulent Arinč, kao i brojni predstavnici dipolomatskog kora.

Obeležavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici prisustvovuje i Miladin Dragičević, izaslanik predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika. U Potočare su stigle i beogradske "Žene u crnom".

U memorijalnom centru Potočari u ponedeljak će biti sahranjeno još 613 identifikovanih srebreničkih žrtava. Verski obred predvodiće poglavar Islamske zajednice BiH (IZ BiH) Mustafa Cerić.

Pogledajte još